Mýtizace normalizační hvězdy. Hrubá neúcta k hrdinům disentu. Morální kýč, žaloval na Gotta Tomáš Halík. A už mu chodí odpovědi

03.10.2019 16:30

Teolog Tomáš Halík se ostře ohradil proto tomu, že by se měl pohřeb Karla Gotta konat v katedrále sv. Víta a mělo by jít o pohřeb státní, resp. o pohřeb se státními poctami. Profesor Halík tento nápad považuje za „šílený a nevkusný“. Když svůj názor vyjádřil veřejně, okamžitě se ozvali hradní mluvčí Jiří Ovčáček či publicista Tomáš Vyoral, kteří se do Halíka pořádně obuli.

Mýtizace normalizační hvězdy. Hrubá neúcta k hrdinům disentu. Morální kýč, žaloval na Gotta Tomáš Halík.  A už mu chodí odpovědi
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Projevit úctu k uměleckému talentu zemřelého je jedna věc, šílený a nevkusný nápad s národním pohřbem v katedrále věc druhá. V tomto pokusu o mýtizaci hvězdy normalizačního zábavního průmyslu jde nejenom o projev naprosté devalvace hodnot a morální kýč, nýbrž i o politicky účelovou interpretaci našich moderních dějin a také o další pokus zatáhnout náboženské a církevní symboly do politiky zemanovsko-babišovského populismu,“ napsal Halík v dopise adresovaném sekretariátu pražského arcibiskupa a dalším církevním složkám. Na dopis upozornil server Forum24.cz Pavla Šafra.

Dle jeho slov jde o projev hrubé neúcty nejen vůči hrdinům disentu a skutečným tvůrčím umělcům, nýbrž i vůči ohromnému množství občanů, kteří se před komunistickou mocí nesklonili. „Je to zároveň tragikomické poselství o současných národních hodnotách, národním sebepochopení a sebeúctě, které tím ‚Gottland‘ vysílá do zahraničí,“ dodal Halík v dopise, který adresoval církevním složkám a sekretariátu pražského arcibiskupa.

Netrvalo dlouho a na obranu Karla Gotta se ozval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Půjčil si slova papeže Františka.

„Na Mons. Halíka reaguji slovy papeže Františka: Považují se za nadřazené vůči druhým, protože se drží určitých norem. Vede (temné zesvětštění, pozn.) k narcistnímu a autoritářskému elitářství, kde se namísto evangelizování analyzují a klasifikují ti druzí,“ napsal mluvčí hlavy státu.

Pár slov na adresu Tomáše Halíka přidal i publicista Tomáš Vyoral, který se pravidelně vyjadřuje pro server ParlamentníListy.cz.

„A je to tady! Ke Karlu Gottovi se už ozvalo i peklo. Satanáše Halíka, držitele Templetonovy ceny a bývalého hrdinu z podzemní církve (ani o jednom moc nevím, ale jsou to Halíkovo donekonečna opakované cypoviny), odrecitovalo Forum24. Dojetí a smutek střídá mrazení v zádech a odpor... Satane odstup! Toho nedostaneš!“ uvedl Vyoral s nádechem sarkasmu.

Publicista Štěpán Kotrba do třetice poznamenal, že není nad to projevit křesťanskou lásku jdoucí až za hrob.

Poněkud recesisticky pojal úder na Halíka jeden z tvůrců slavné české počítačové hry Kingdom Come: Deliverance Daniel Vávra, který Halíka ironicky označil za „jediného spravedlivého“ a doplnil pár vět nesoucích se v duchu komunistické normalizace.

„Text v uvozovkách je doslovné udání, pardon stížnost, pana monsignora Halíka, jediného spravedlivého mezi všemi, co může házet kamenem. Zbytek je moje fabulace,“ napsal Vávra. Ocitoval Halíkova slova o „šíleném a nevkusném“ nápadu a opravdu přidal pár vlastních zcela vymyšlených slov.

„Čest práci soudruzi, jakožto skromný, láskyplný, milující a tolerantní člověk to nedělám rád, skutečně jen s největším sebezapřením, ale okolnosti mi nedovolí jinak, pieta a bratrská láska k bližnímu svému musí jít stranou, protože jinak hrozí nedozírné důsledky pro naší socialistickou společnost a tak musím konat. Jak jste si možná všimli, zemřel jakýsi zpěvák,“ vymyslel si Vávra.

Na závěr přidal soudružský pozdrav a jedno postskriptum.

„PS: Komunistický režim zcela běžně nechával katolické disidenty vychovávat budoucí ministerské kádry. Už před válkou jsem se o tom bavil s panem okresním hejtmanem,“ napsal v narážce na dobrého vojáka Švejka z pera Jaroslava Haška. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…