NATO potvrdilo, že k povstalcům dorazila ruská pomoc

16.08.2014 21:02

Proruští povstalci na východě Ukrajiny ohlásili přísun nových posil z Ruska. Nově jmenovaný šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku prohlásil, že v klíčové etapě bojů bylo nasazeno mnoho nových bojovníků „vycvičených na území Ruské federace". Pohyb vojenské techniky potvrdil podle ČT i generální tajemník NATO Rasmussen.

NATO potvrdilo, že k povstalcům dorazila ruská pomoc
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Podle Zacharčenka vzbouřenci v kritické fázi bojových operací vyslali do boje 30 tanků a 120 obrněných transportérů. Kde tuto bojovou techniku získali, doněcký „premiér" neuvedl. Naznačil, že posily operují v bojích v Doněcku a na přístupových silnicích k Luhansku.

Ukrajinská armáda odolala protiútoku

Ve zpravodajství západních médií z rusko-ukrajinského pohraničí se v pátek objevily informace o přejezdu kolony ruských bojových vozidel na ukrajinské území. Informaci potvrdilo i ukrajinské armádní velení, Rusko zprávy o konvoji obrněných transportérů a tanků popřelo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek oznámil, že část ruské kolony byla na ukrajinském území zničena.

Informaci prezidenta dnes potvrdil Porošenkův mluvčí Jurij Lucenko. „Ze zákeřně vyslané kolony 70 vozidel s ruskými identifikačními znaky zůstala hromada šrotu," uvedl na svém twitterovém účtu. „Zásah raketou je pro nezvané hosty pádným argumentem." Ruská strana však opakovaně popřela, že by byla vyslána kolona vojenských vozidel. I přesto ministři zahraničí EU Rusko vyzvali, aby zastavilo vojenské akce.

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Andrij Lysenko dnes v Kyjevě oznámil, že povstalci se v noci znovu pokusili získat ztracené pozice kolem silnice spojující Luhansk s hraničním přechodem Izvaryne. Armáda ale své postavení uhájila a otevřela další trasy k postupu na Luhansk, řekl Lysenko. Podle informací České televize se povstalci i dál snaží zvrátit pro ně nepříznivou situaci. V neděli budou v německém hlavním městě Berlíně o situaci jednat představitelé Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…