NSS zatím odmítl deset volebních stížností, jednu zamítl

14.11.2013 11:48

Nejvyšší správní soud zatím stačil odmítnout deset stížností na sněmovní volby, nejčastěji kvůli opožděnému podání. Jeden návrh soudci po projednání zamítli. Jeho pisatel z Ústí nad Labem žádal zneplatnění volby všech kandidátů ODS, TOP 09 a Úsvitu přímé demokracie. ČTK to dnes zjistila z úřední desky.

NSS zatím odmítl deset volebních stížností, jednu zamítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volební místnosti

Další podněty soud průběžně vyřizuje přípisem, tedy v podstatě odkládá kvůli nedodržení formálních požadavků. Podle informací ČTK jich zatím takto vyřešil 14.

Lhůta pro zpochybnění voleb vypršela v sobotu v 16:00. V pondělí po stažení datových schránek soud evidoval celkem 35 návrhů. Zatím žádnému nevyhověl, detailně se zabýval jen jediným. Muž z Ústí nad Labem v něm poukazoval na to, že ve volbách do Poslanecké sněmovny podle něj nemohou kandidovat nezávislí kandidáti, zpochybňoval ústavnost pětiprocentní klauzule, kritizoval zastoupení stran ve veřejnoprávních médiích a povinnost platit příspěvek na volební náklady.

 Muž také vytýkal řadu chyb bývalým vládním stranám ODS a TOP 09. "Nic z toho nicméně nemůže být důvodem pro zásah volebního soudu. Je na voličích, nikoliv na volebním soudu, aby politiky posoudili zejména se zřetelem na to, co činili v minulosti," stojí v usnesení NSS.

 Zákon o volbách do Parlamentu ČR dává soudu pravomoc posuzovat návrhy na neplatnost volby konkrétního kandidáta či kandidátů. Návrh je třeba podat nejpozději deset dnů po vyhlášení výsledků voleb. Soud rozhodne do 20 dnů od obdržení návrhu, nemusí přitom svolávat veřejné jednání. Posledním rozhodovacím dnem tedy bude 29. listopad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …