Na Hradě dnes udělí titul Historické město roku 2013

17.04.2014 6:24

Na Pražském hradě bude dnes odpoledne vyhlášen vítěz každoroční soutěže o Historické město roku. Ocenění se uděluje za nejlepší péči o památky na základě dotací udělovaných Ministerstvem kultury. Vítěz dostává milion korun na další zvelebování historického kulturního dědictví. V roce 2012 v soutěži zvítězila Jilemnice.

Na Hradě dnes udělí titul Historické město roku 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Letos se koná již dvacátý ročník soutěže. Zatímco v předchozích letech pořadatelé vyhlašovali tři finalisty, letos tak neučinili a zveřejnili jen 14 vítězů krajských kol. O titul tak do dneška soutěží Praha 2, Kutná Hora, Kadaň, Bečov, Klatovy, Prachatice, Frýdlant, Hradec Králové, Chrudim, Příbor, Lipník nad Bečvou, Valašské Meziříčí, Třebíč a Boskovice.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj. Cena se udílí za nejlepší realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón, jenž vyhlašuje Ministerstvo kultury.

Státní peníze určené na tento program však ubývají. Zatímco v 90. letech v programu ročně bylo většinou přes 300 milionů korun, od roku 2008 klesaly až na loňských 100 milionů korun. Letos má program 140 milionů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…