Na Petrušku Šustrovou cosi dýchlo ,,tak smrdutě, až se otřásla". O co jde?

14.09.2015 10:05

Publicistce a disidentce Petrušce Šustrové připomíná obvinění dvou lidí, kteří údajně loni 17. listopadu na Albertově házeli po českém prezidentovi vejce, z trestného činu výtržnictví, za něž jim hrozí až dva roky odnětí svobody, jeden případ z komunistické doby. „Duch osmdesátých let na mne dýchl tak smrdutě, až jsem se otřásla,“ píše Šustrová v komentáři pro Lidové noviny.

Na Petrušku Šustrovou cosi dýchlo ,,tak smrdutě, až se otřásla". O co jde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petruška Šustrová

Šustrová poukazuje na sdělení číslo 644, které šestadvacátého května 1987 vydal Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. V něm se píše, že student Vladimír Červeň byl obviněn z trestných činů výtržnictví a hanobení republiky a jejího představitele za to, že z prvomájového průvodu házel na některé lidi na tribuně vejce, ještě k tomu zkažená. Student se tehdy ocitl ve vazbě a bratislavský obvodní soud ho odsoudil na 18 měsíců nepodmíněně.

Disidentka podotýká, že tenkrát Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných odsoudil formu protestu, který Červeň zvolil, ale shledal za naprosto nepřiměřené, že mu za tento čin hrozil trest odnětí svobody až do dvou let. V podobném duchu Šustrová komentuje házení vajec po prezidentu Zemanovi. Myslí si, že házení vejci je maximálně přestupek, a kdyby měla rozhodovat o potrestání, asi by od něj upustila.

„Nemyslím si dnes totiž vůbec nic jiného než před – kolika? – osmadvaceti lety. Házení vejci na politiky je přece odedávna projev politického protestu. Sama bych takovou formu nezvolila a nikoho bych k ní nevybízela, myslím si, že k projevu politického názoru jsou vhodnou formou slova, psaná či pronášená, ale pokládám za nepřípustné, aby za ni byli lidé trestáni vězením. Leda že by došlo ke skutečnému fyzickému napadení (třeba kamením) a někdo byl zraněn. Ale tohle? Jediná újma, kterou by byl mohl prezident utrpět, by bylo psychické poškození, zvlášť když ho ti házející netrefili,“ píše Šustrová v komentáři pro Lidové noviny, který zveřejnil rovněž server Neviditelný pes.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…