Na Primě se střetl Zahradil a Dolejš. Podívejte se, jak to dopadlo

16.11.2014 12:52

Dnešní Partie na televizi Prima byla věnována kontroverzním výrokům hlavy státu a 25. výročí od studentské demonstrace, která přivodila pád předlistopadového režimu. V televizním studiu diskutoval poslanec KSČM Jiří Dolejš a poslanec Evropského parlamentu z ODS Jan Zahradil.

Na Primě se střetl Zahradil a Dolejš. Podívejte se, jak to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Ke sporům mezi ministry financí a zdravotnictví Zahradil poznamenal, že „všichni víme, kdo tahá za delší konec provazu v této koaliční vládě, a pan Sobotka to není“. Podle europoslance za Babišovými útoky na Němečka je možná více, než se zdá. Upozornil, že Babišovy podnikatelské aktivity se týkají i zdravotnictví. Také Dolejš připustil, že současné i budoucí akvizice Andreje Babiše ve zdravotnictví v této věci mohly hrát roli.

Babiš má určitě větší ambice, než být místopředsedou vlády

Moderátor poukázal na možnost, že vzhledem ke stále rostoucím preferencím Babišova hnutí může být i jednou z variant vyvolání předčasných voleb, které by zřejmě hnutí ANO vyhrálo.

Zahradil připustil, že Babiš má určitě větší ambice než být „jen“ místopředsedou vlády. Ačkoli o této variantě se objevují spekulace v médiích, v politických kuloárech se o tom prý nemluví. Naznačil, že ve vysokých preferencích Babišova hnutí a v tom, že další volby vyhraje, vidí pro další vývoj v ČR určité riziko.

K incidentu by se měl prezident vyjádřit

V další části pořadu se probírala událost, která poznamenala návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji, jež proběhla tento týden. Prý byli odvedeni dva lidé, kteří nesli protizemanovský transparent, ještě před tím, než Zeman vystoupil na pódium. Podle Zahradila to vyvolává reminiscence na předlistopadový režim, prezident by se k incidentu měl vyjádřit a odsoudit ho.

Moderátor také poukázal na to, že Zeman ve své kampani sliboval, že bude prezidentem dolních deseti milionů. Podle Dolejše ale společnost štěpí už od dob prezidentské kampaně. Je prý otázkou, jestli za to může Zeman, nebo jestli to není tím, že někteří neunesli prohru svého kandidáta. Myslí si, že prezidentovi by prospělo, kdyby například svými výroky v posledních Hovorech z Lán, ale i dalšími, „nedával tolik munice svým oponentům, aby se na něm mohli `vozit`.“

Zeman by se neměl podbízet podprůměru ČR

Zahradil prozradil, že v prezidentských volbách nedal hlas ani Zemanovi, ani jeho protikandidátovi.

„Jeho výrazy jsou snahou vyvolat mediální pozornost, bohužel se mu to daří. Mně se to nelíbí, prezident by se neměl podbízet slovníkem podpůrměru ČR,“ uvedl europoslanec s tím, že mnohem větší rizika pro budoucnost naší země vidí v oligarchizaci politiky.

Připomínat by se měl i 17. 11. 1939

Řeč přišla i na to, že řada ústavních činitelů se nezúčastní oslav 25. výročí událostí ze 17. 11. 1989. Podle moderátora na oslavy nepřijdou například předseda lidovců Pavel Bělobrádek, předseda sněmovny Jan Hamáček, místopředseda sněmovny Petr Gazdík, ministr kultury Daniel Herman, předseda vlády Bohuslav Sobotka nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Premiér alespoň narychlo na Národní třídě položí k památníku 17. 11. 1989 květiny a pak se přesune na letiště, odkud poletí na návštěvu USA.

Zahradil k tomu podotkl, že při troše diplomatického umu by si zmínění politici mohli účast na oslavách zařídit.

Dolejš na to kontroval názorem, že ve veřejnosti je zastoupen názor, že není až tak co slavit. „Nemusí se věnovat jen oficiózní pompě a kladení věnců, prostor by měla dostat i kritická slova,“ podotkl komunistický politik s tím, že připomínat by se měl i rok 1939.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…