Na Slovensku pokračuje soud o tom, zda Babiš spolupracoval s StB

14.04.2014 13:02

Okresní soud v Bratislavě pokračuje v projednávání žaloby českého ministra financí Andreje Babiše (ANO) na Ústav paměti národa (ÚPN), který má na Slovensku na starost archiv StB. Babiš tvrdí, že je ve svazcích neoprávněně veden jako agent. Napsal to server Novinky.cz.

Na Slovensku pokračuje soud o tom, zda Babiš spolupracoval s StB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Soud už předvolal dva bývalé agenty StB. Klíčovou výpověď přednesl někdejší nadporučík Július Šuman z XII. správy StB. Právě on údajně v 80. letech získal Babiše ke spolupráci. Současný šéf české státní kasy pak vystupoval pod krycím jménem Bureš.

U soudu se objevil další dokument, ve kterém figuruje agent Bureš

Babiš tvrdí, že s StB vědomě nespolupracoval. Přiznal ovšem, že byl se Státní bezpečností ve styku, když pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex. V pondělí se z přelíčení omluvil kvůli pobytu v zahraničí.

Právní zástupce Ústavu paměti národa ale v pondělí předložil další dokument, v němž figuruje agent Bureš. Důkazy souvisí s dříve předloženým spisem.

Je to od začátku zmanipulované, brání se Babiš

V lednu před soudem svědčili v Babišův prospěch dva svědci. Bývalý důstojník Andrej Kuľha a někdejší člen lustrační komise Milan Žitný prohlásili, že svazky ÚPN poukazují pouze na nevědomou spolupráci Babiše s StB.

„Je jasné, že o mně vedli svazek bez toho, že bych o tom věděl. Je to od začátku zmanipulované. Nikdy jsem nic nepodepsal,“ řekl Babiš v lednu u soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…