Na Staroměstském náměstí se pokusí obnovit Mariánský sloup zbořený v roce 1918

15.06.2019 6:20

Na pražském Staroměstském náměstí se dnes odpoledne sochař Petr Váňa znovu pokusí zahájit stavbu repliky Mariánského sloupu. Původní v roce 1918 svrhl dav, protože v něm spatřoval symbol habsburské monarchie. Sochař stále nemá vyjednán zábor a povolení k vjezdu, píše ČTK.

Na Staroměstském náměstí se pokusí obnovit Mariánský sloup zbořený v roce 1918
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasazení domů s orientačními čísly 17 a 18 do dispozice Staroměstského náměstí

Na místě se má konat shromáždění příznivců obnovy sloupu, protest plánují odpůrci akce. Váňa a jeho spolupracovníci se o stavbu sloupu pokusili už koncem května, po zásahu městské policie však museli místo vrátit do původního stavu.

Praha 1 na twitteru uvedla, že obnova sloupu není bez povolení záboru možná. Váňa se nicméně domnívá, že má na zahájení stavby právo, protože má platné stavební povolení. To vyprší v červenci. Váňa chce dnes postavit část balustrády kolem sloupu.

Spor o Mariánský sloup v Praze trvá od 90. let. Zastánci jeho obnovy dílo považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od něhož se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Umístění repliky památky iniciuje Společnost pro obnovu Mariánského sloupu. Kameníci s Váňou na projektu pracují od roku 1998. Na obnovu sloupu za tu dobu přispěly tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …