Na Ukrajině se prý chystají k něčemu, za co je Rusko kritizováno ze všech stran

04.12.2014 14:00

Ukrajinský deník Kyiv Post ve svém dnešním článku informuje o kontroverzním návrhu ukrajinského parlamentu, podle kterého by v zemi mělo vzniknout ministerstvo informací. Novináři jej okamžitě připodobnili k Orwellově ministerstvu pravdy a obávají se omezování svobody projevu.

Na Ukrajině se prý chystají k něčemu, za co je Rusko kritizováno ze všech stran
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Podle redaktorky Gričenkové pro zřízení nového ministerstva hlasovalo 17 ministrů, aniž by předtím probíhala veřejná diskuze. Nový šéf tohoto ministerstva Jurij Stets reagoval na kritické hlasy prohlášením, ve kterém veškeré obavy odmítl. „Jeho názor rozporuje zástupce OBSE Dunja Mijatičová, která na Twitteru napsala, že snaha vytvořit ministerstvo informací představuje jasnou hrozbu pro svobodu médií. Mijatičová nesouhlasí ani s tezí, že bude ministerstvo bojovat proti propagandě,“ cituje Gričenková zástupkyni OBSE.

Článek v angličtině ZDE

Gričenková upozorňuje na to, že pochybnosti vzbuzuje i budoucí šéf ministerstva Stets a nyní poslanec v Porošenkově bloku, který dříve pracoval v Porošenkem vlastněné televizi Kanál 5 a je považován za jeho blízkého spojence. „Na rozdíl od mnoha jiných ministerských kandidátů mohl osmatřicetiletý Stets mluvit v parlamentu ještě před svým jmenováním do funkce. Je tedy zřejmé, že prezident je jedním z hlavních iniciátorů vzniku tohoto ministerstva,“ míní Gričenková.

„Stets zveřejnil náplň fungování ministerstva pouze jeden den po hlasování. Zmínil se, že inspiraci čerpal ve Velké Británii, Francii po první světové válce, stejně jako ze současného Izraele. Kritici jsou nicméně některými pasážemi funkčního plánu ministerstva skutečně zděšeni,“ popisuje Gričenková a zmiňuje např. snahu zavést profesní standardy v oblasti sdělovacích prostředků, zajistit svobodu projevu a zabránit tomu, aby se k lidem dostávali neúplné, zastaralé či nepravdivé informace.

celý text v angličtině najdete ZDE

Bývalá občanská aktivistka a nyní poslankyně v Porošenkově bloku Světlana Zališčuková vyzvala Stetse, aby budoucí činnost ministerstva informací a zákony s tím spojené znovu konzultoval s mediálními odborníky a přihlédl v této souvislosti k finanční krizi. Za plýtvání penězi považují vznik nového ministerstva i mnozí jiní. „Země nyní od občanů pořádá sbírky na zakoupení neprůstřelných vest pro vojáky, ale peníze na tuto záležitost najednou má?“ ptá se novinářka Nasťa Stanková z televizního kanálu Hromadske TV.

Na kritiku týkající se financí reaguje Stest ujištěním, že ministerstvo bude využívat rozpočtové prostředky pouze na platy svých zaměstnanců a další výdaje pokryjí prostředky poskytnuté zahraničními dárci. „Stets prohlašoval, že nová služba je zapotřebí, protože když on sám sloužil v Národní gardě, neměl možnost bránit se vůči ruské informační agresi. Zmiňoval případy, kdy byli ukrajinští vojáci na školách v nově osvobozených územích nazýváni vojenskou juntou,“ cituje Stetse Gričenková.

„Nový šéf resortu také slíbil, že zřizovací předpisy vztahující se k ministerstvu je ochoten konzultovat s odborníky, ale nemohl tento proces odkládat, protože by tím na poli informační války vznikaly Ukrajině další ztráty. Konečné schválení předpisů by mělo být dokončeno v příštích několika dnech,“ informuje Gričenková. Stets sice připustil, že omezovat práci novinářů může potenciálně každé ministerstvo, ale jeho úřad omezovat svobodu projevu či cenzurovat rozhodně nebude.

Bývalý investigativní novinář a nyní nový poslanec v Porošenkově bloku Sergij Leščenko je však přesvědčen, že ministerstvo informací by nemělo vůbec vzniknout, případně by měl Stets řídit pouze specializované oddělení v rámci existujících úřadů. „Pokud ministerstvo i přesto vznikne, poškodí to image země a novináři mohou vyjít do ulic, aby demonstrovali svůj nesouhlas. Tím, že Porošenko podporuje vznik ministerstva informací, ztrácí zbytečně těžce nabitou popularitu. Jedno hloupé rozhodnutí učiněné v parlamentu bude stát prezidenta třeba až pět procentních bodů,“ stěžuje si Leščenko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …