Na Zlínsku se hledá náhradník za Okamuru. O volby je malý zájem

17.01.2014 19:49

O druhé kolo senátních voleb je na Zlínsku a Uherskohradišťsku zatím velmi malý zájem. Lidé vybírají mezi starostou Uherského Brodu Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL) a bývalým hejtmanem Liborem Lukášem (ODS).

Na Zlínsku se hledá náhradník za Okamuru. O volby je malý zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Nový senátor nahradí Tomia Okamuru, jemuž mandát zanikl poté, co se loni stal poslancem. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a v pátek se uzavřou ve 22:00. Druhé kolo voleb pokračuje v sobotu.

Zájem o volby je malý. Například v Uherském Brodě k 16:30 odevzdalo hlas jen 4,7 procenta voličů. "V prvním kole jsme touhle dobou měli účast přes šest procent," řekla mluvčí tamní radnice Elen Sladká. Jen asi 3,5 procenta oprávněných voličů hlasovalo v Napajedlech, před týdnem touhle dobou jich bylo asi šest procent. "Je to ještě slabší než v prvním kole," potvrdila vedoucí správního odboru tamní radnice Zdeňka Sukupová.

Přes pět procent hlásí v Luhačovicích, i tam je to o necelá dvě procenta méně než před týdnem. Na podobných číslech jako v prvním kole jsou jen Bojkovice, kde hlasovalo již deset procent voličů. "Máme ale i okrsek, kde je účast 19 procent," řekla Jitka Měsková z radnice. Velký zájem o druhé kolo senátních voleb není v nejlidnatějším městě obvodu, v Otrokovicích. Podle mluvčí radnice Lenky Vaculové přišlo k 15:30 jen 1,7 procenta voličů.

Patrik Kunčar získal v prvním kole, které se konalo minulý týden, 23,36 procenta, tedy 5363 hlasů. Druhý Libor Lukáš obdržel 16,52 procenta, tedy 3792 hlasů. Volební účast v prvním kole činila 23,33 procenta a byla dosud nejnižší v prvním kole v historii obvodu 80. Ve druhém kole zájem voličů klesá. Přesto účast až na rok 2006, kdy byla 15,26 procenta, v obvodu vždy přesáhla 20 procent. S podobným zájmem ale nyní zřejmě počítat nelze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…