Na mítínku KSČM: Hrozí ještě větší průser než na Paskově. Bakala vyplácel odměny, rezervy neměl

29.04.2014 10:35

REPORTÁŽ Kandidátka KSČM do eurovoleb Kateřina Konečná reagovala na besedě v Ostravě na dotazy týkající se daňových rájů nebo vykořisťování zaměstnanců. Řeč byla také o otevření Dolu Frenštát, což je podle komunistické jedničky nepřijatelné.

Na mítínku KSČM: Hrozí ještě větší průser než na Paskově. Bakala vyplácel odměny, rezervy neměl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

Problematika nezaměstnanosti byla jedním z témat, kterému se věnovala Konečná ve svém úvodním proslovu. „Dneska je v Evropské unii 26 milionů nezaměstnaných, protože se dbá více na zájmy bank a nadnárodních monopolů než na to, jak se lidem žije. Je to krutá vizitka za to, že jsme o sobě nechali rozhodovat lidi bez kompetencí a bez úvah o sociální politice. To je věc, kterou musíme chtít změnit. Dnes už máme za sebou v Evropě, troufnu si říci, jednu ztracenou generaci mladých lidí. Jedná se především o jižní státy, kde je nezaměstnanost mladých lidí po ukončení studia téměř čtyřicetiprocentní,“ uvedla jednička komunistické kandidátky. Připomenula, že Evropa by s tímto negativním stavem měla něco dělat, a to například podporovat malé a střední podnikatele nebo vědu, výzkum a inovace.

Konečná: Zaměstnanci jsou vykořisťováni a bráni na hůl    

Konečné také leží na srdci dodržování základních práv zaměstnanců. Hovořila o právu na práci za spravedlivou mzdu, které se ovšem v současné době příliš nedaří prosazovat. Kritizovala aktuální navýšení minimální mzdy v Česku pouze o 500 korun a pracovní dobu nonstop za minimální peníze. „Evropa se musí postavit proti tomu, aby zaměstnanci byli vykořisťováni a byli bráni na hůl,“ konstatovala kandidátka a hovořila také o plánu liberalizace pracovního trhu.

Kromě toho připomenula, že drtivá většina legislativy v Česku se přejímá z evropského právního řádu. „Mě někdy hodně štve, co nám z Evropy přichází. Mívám pocit, že jsou to nařízení bez jakékoli obhajoby českého zájmu. Směrnice často vznikají na úkor členských států,“ upozornila. „Další věc, za kterou chci bojovat, je ochrana spotřebitele. Je nutné ochránit lidi a zajistit, aby nám nevozili věci zdraví škodlivé a řetězce dávaly kvalitnější zboží starším zemím Evropské unie. Pro mě je nepochopitelné, když lidé raději chodí nakupovat do Drážďan, kde mají pocit, že nakoupí sice zboží stejného typu, ale kvalitnější,“ dodala. I v tomto směru by měla podle Konečné Evropa přitvrdit a postavit se hrátkám firem, které nám prý vozí zboží pochybné kvality.

Konečná se chce zaměřit na daňové ráje

Komunistická jednička upozornila i na to, že chce bojovat proti daňovým únikům. „Dovedeme si představit, že bude přijata legislativa, která jasně stanoví, že podniky budou odvádět daně tam, kde zisk vzniká. V daňových rájích končí neskutečné množství peněz. EU by se zcela vážně měla podívat na to, že existují firmy, které neodvádí nic ze svého zisku do zemí, kde podnikají. Pak se všichni diví, že nejsou peníze na sociální programy a snížení nezaměstnanosti,“ uvedla Konečná, která je také přesvědčená, že evropská levice může mít sílu prosazovat i tyto změny: „Našimi spojenci jsou kolegové z frakce. Evropské průzkumy nasvědčují, že máme šanci se stát třetí největší frakcí. Jsem přesvědčená, že zvýšíme svou sílu,“ dodala.

Eurokomisař pro životní prostředí by nám slušel

V následné diskusi s občany se první příspěvek týkal problematiky držení zbraní. „Fandím a vyhrajeme. Volební program KSČM všichni známe. Proto se zeptám trochu jinak. Jedna italská poslankyně navrhuje zásah do národních zákonů z hlediska držení zbraní. Co si o tom myslíte?“ ptal se jeden z účastníků debaty. „Podobných dotazů mně přišly desítky. Nejsem odborník na zbraně, nemám zbraň a jsem pacifista. Podle mého názoru by ale tato rozhodnutí měla zůstat v kompetenci členských států. Náš zákon je dobře postavený tak, aby zbraně nebyly zneužívané,“ reagovala Konečná. Pokračovala pak dál také doporučením pro českou vládu. „Mě děsí, že jsem neslyšela ze strany české vlády nějakou myšlenku o tom, jaké portfolio bychom chtěli v EU zastávat. Je jich tam 27. Neměli bychom čekat, až si je ostatní rozeberou. V ostatních zemích už se o tom intenzivně vyjednává. Je to poškození České republiky. Eurokomisař pro životní prostředí by nám slušel,“ upozornila. 

Ve Frenštátě můžeme řešit průser jako na Paskově

Další dotaz se týkal budoucnosti hornictví. „Jaký je váš názor na propouštění horníků v Dole Paskov a jestli se bude otevírat Důl Frenštát?“ ptal se Jaroslav Turza. „Pro mě osobně je nepochopitelné a jde to za všemi předchozími vládami, že nerostné bohatství předaly do rukou soukromých investorů. Máme právo mít zisk my všichni. V 90. letech jsme rozhodli, že nerostné bohatství dáme soukromníkům, kteří platí z těžby směšné částky ve srovnání se zisky. Je pro mě neakceptovatelné, že pan Bakala vyplácel odměny a přitom si nepokryl rezervní fond na to, aby uměl sanovat sociální pomoc pro ty, kteří na dole pracují nebo rekultivaci území. KSČM na tom nemá sebemenší podíl. Je to dlouhá historie chyb a omylů,“ reagovala Konečná.

„Dnešní dohoda je pro mě skousnutelný kompromis. Na Dole Frenštát máme jedno z nejkvalitnějších uhlí v republice. Nemáme ale záruku, že pokud Důl Frenštát otevřeme, nebudeme řešit stejný průser jako teď na Paskově. Lepší je důl zakonzervovat. Při dnešním způsobu těžby by mělo otevření dolu pro mě neakceptovatelný dopad na Beskydy. Navíc stát by těžbu zase svěřil nějakému soukromníkovi, který uhlí prodá a bude mít zisk,“ dodala.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…