Konečná (KSČM): Kam se vytratily závazky z privatizační smlouvy o prodeji bytů OKD, pane premiére?

28.04.2014 9:20

Privatizace bytů OKD do rukou soukromé firmy je jednou z největších nehorázností, které se vlády v polistopadové době dopustily.

Konečná (KSČM): Kam se vytratily závazky z privatizační smlouvy o prodeji bytů OKD, pane premiére?
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Samotný fakt, že se státní byty staly součástí původně státní firmy OKD rozhodnutím ministra Dlouhého, je dodnes nepochopitelný. Že pak uhlobaron Zdeněk Bakala v roce 2004 získal 44 000 bytů OKD, kdy ho jeden průměrně stál 40 000 Kč, lze považovat v podstatě za dárek tehdejší vlády. Byty z OKD byly vyvedeny do samostatné společnosti RPG a léta stejně jako OKD přinášely miliardové zisky svému majiteli. O pár let později se dostáváme do dnešního stavu, kdy Zdeňkovi Bakalovi vše krachuje, a tak se rozhodl, že ještě nakonec musí nestydatě vyždímat nájemníky a lehce nabyté byty ještě pro sebe zúročit. Dnes, nehledě na závazky v privatizační smlouvě, dostávají někteří nájemníci byty k odkupu za cenu mnohonásobně vyšší, a to za třípokojový byt cca 900 000 Kč.

Kde je tedy závazek z privatizační smlouvy o tom, že levně nabyté byty nabídne společnost za netržních výhodných podmínek k odkupu nájemníkům? Kdyby měli nájemníci platit cenu, kterou platil Zdeněk Bakala, byli by jistě spokojeni. V RPG bytech žije asi 103 000 obyvatel, mnozí z nich jsou v důchodovém věku a je pro ně zatěžko se s touto situací vyrovnat. Aby toho nebylo málo, tak se Bakala se svým společníkem tento měsíc rozhodli prostě prodat jejich společnost vlastnící byty RPG na holandské burze. Jeden takovýto člověk dokázal Moravskoslezskému kraji a především jeho občanům napáchat mnoho škod. Jak se k těmto skutečnostem, kdy pan Bakala nedodržuje závazky z privatizační smlouvy ani své veřejně dané slovo, postaví premiér Sobotka, který se z pozice ministra financí na této privatizaci přímo podílel, je velkým otazníkem.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR a vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…