Na radnici Prahy 5 se rozpadla koalice UNP, ČSSD a nezávislých radních

24.03.2014 16:08

Na radnici Prahy 5 se rozpadla dosud vládnoucí koalice tvořená zástupci Uzdravme naši politiku (UNP), ČSSD a nezávislé radní ze zastupitelského klubu VV. Trojice zastupitelů UNP v čele s radním Michalem Šestákem odstoupila od koaliční smlouvy kvůli záměru založit akciovou společnost Komunální služby. O jejím zřízení rozhodli zastupitelé v lednu a vložili do ní pět milionů korun. Firma má spravovat městský majetek a starat se o zeleň. ČTK to oznámil v pondělí již bývalý radní Šesták.

Na radnici Prahy 5 se rozpadla koalice UNP, ČSSD a nezávislých radních
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Kvůli pokusu o vyvedení značných finančních prostředků městské části do akciové společnosti a dalším neuváženým krokům se v pátek rozhodla část zastupitelů opustit současnou koalici na radnici páté pražské části. Nyní se nadále nebudou cítit vázáni koaliční smlouvou," napsal ve svém prohlášení Šesták. Ten hlasoval proti založení firmy na jednání rady i zastupitelstva.

Někteří radní chtějí celou řadu zakázek vyvést do akciové společnosti

K odchodu podle Šestáka vedly dlouhodobější rozpory. „Vyvrcholily na lednovém zastupitelstvu při hlasování o založení komunální akciové společnosti, kam chtějí někteří radní vyvést celou řadu zakázek, a to zcela mimo dohled zastupitelstva," uvedl Šesták s tím, že budou podporovat „rozumné kroky, které by se měly dokončit".

Koalice tak ztratila v zastupitelstvu většinu. Kdo bude na radnici vládnout, proto není v současné chvíli jasné. Podle některých zástupců opozice je nutné odvolat zbylé členy rady z UNP. To by se mohlo stát na čtvrtečním jednání zastupitelstva. „Prokázalo se, že UNP je účelový slepenec, který nikdo nevolil. Nyní je třeba odvolat členy UNP z rady a dokončit volební období bez poškozování Prahy 5," uvedl pro ČTK opoziční zastupitel Jiří Vejmelka (bezp.).

Část zastupitelů se údajně pokusí svrhnout starostu Zeleného

V kuloárech se navíc objevují informace, že na jednání zastupitelstva ve čtvrtek 27. března chce část zastupitelů navrhnout odvolání starosty Miroslava Zeleného (UNP). Jeden ze zastupitelů ČTK potvrdil, že snaha o Zeleného odvolání jde z několika stran, uvedl zdroj.

Vedení radnice se zatím k odchodu zastupitelů z koalice nevyjádřilo. „Byli jsme informováni dopisem o vystoupení členů klubu z koalice. Po projednání v klubech přijmeme nějaké stanovisko," uvedla mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová.

Politické sdružení UNP se skládalo mimo jiné z bývalých členů TOP 09 nebo ČSSD. Sám Šesták byl v minulosti členem ČSSD, Zelený členem TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…