Nad miliardami pro sport visí otazníky. Vládní koalice se přetahuje, kdo bude mít vliv nad sportovci

16.02.2015 8:36

Ministerstvo financí navrhlo zvýšit daně z hazardu a část z nově vybraných peněz chce rozdat mezi sportovce. Celkem by mělo jít až o další 3 miliardy korun. Není se proto čemu divit, že kolem způsobu, kdo a jak bude tyto peníze rozdělovat, začíná být pořádně rušno.

Nad miliardami pro sport visí otazníky. Vládní koalice se přetahuje, kdo bude mít vliv nad sportovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Minulý týden dokonce vznikla nová organizace Liga českého sportu, která má podle všeho pomoci ministru financí Andreji Babišovi a jeho lidem prosadit představu o financování českého sportu. Je totiž veřejným tajemstvím, že se hnutí ANO snaží díky klíčům od státní kasy získat před blížícími se krajskými volbami vliv nad více jak dvěma miliony sportovců v naší zemi.

„Liga českého sportu je zřízena proto, aby pomohla s organizací, řízením a financováním českého sportu,“ řekl ve čtvrtek ve Sněmovně poslanec Jiří Holeček (ANO), který předsedá sněmovnímu podvýboru pro mládež a sport a je blízkým spolupracovníkem Andreje Babiše právě pro oblast sportu. A je to právě poslanec Holeček, kterému dal ministr financí za úkol přípravu nového sportovního zákona.

Že půjde především o peníze, potvrdil i ministr financí ve svém pátečním rozhovoru pro deník Sport, ve kterém hodil přes palubu dosavadní praxi, kdy sázkařské firmy odváděly část svých daní přímo Českému olympijskému výboru a ten je pak rozděloval mezi jednotlivé sportovní svazy. „Je to ministerstvo školství, které musí určit pravidla a rozdělovat peníze. Český olympijský výbor je organizace, která by se naopak spíš měla koncentrovat na vše kolem olympijských her,“ uvedl Andrej Babiš, který podle některých informací zároveň rozvíjí plány, jak se lépe chopit moci nad českým sportem. Mluví se o státním tajemníkovi po sport ale také o ministerské rošádě, ve které by hnutí ANO získalo právě rezort školství.

V tuto chvíli jsou ve hře především 3 miliardy, které ministr Babiš slíbil sportovcům jako výsledek vyššího zdanění hazardu. Podle jeho pátečních slov se však může zdát, že z tohoto závazku začíná nenápadně couvat. Že dá sportu skutečně 3 miliardy korun, totiž první vicepremiér nejenže nepotvrdil, ale zároveň upozornil na to, že jako strážce státní kasy musí řešit mnoho problémů zároveň a že mu jde především o vyrovnaný rozpočet.

Již před časem se totiž ozvali představitelé sázkařských firem, kteří zpochybnili daňová očekávání ministerstva financí. „Ministr Babiš dělá chybu, když sportovcům slibuje 3 miliardy navíc z daní, které vybere z loterijního průmyslu. Jeho podřízení mu totiž dali úplně špatná čísla a prokázali, že nerozumí nejen problematice loterií, ale také fungování státního rozpočtu,“ upozornil Petr Vrzáň, prezident loterní asociace SPELOS.

„Při navržených daňových sazbách totiž domácí loterijní společnosti zkrachují a ze zahraničních se nebude registrovat ani jedna firma. Většina hazardních her se přesune do ilegality, trh ovládne zahraniční mafie, která bude vydělávat miliardové zisky, a příjmy státního rozpočtu poklesnou oproti dnešku minimálně o 5 miliard korun,“ dodal Vrzáň.

Na stejný problém upozornil také senátor a místopředseda senátního podvýboru pro sport Ivo Valenta, který zároveň prosazuje, aby finance pro sport nebyly závislé a vůli jednotlivých politiků. „Peníze pro sport musí být jasně garantovány ze zákona a stát musí nechat představitelům sportovního hnutí svobodu k tomu, aby se místo shánění almužen věnovali tomu, co skutečně umí – výchově dětí a přípravě špičkových sportovců, na které pak bude moci být celá naše země po právu pyšná. Čistě technicky si umím představit několik forem fiskálních opatření včetně cílené daňové asignace, jak tuto garanci zajistit,“ napsal na svém blogu senátor. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…