Nahradí Babiše? Schillerová reaguje na vaše dotazy, promluvila i o neziskovkách

23.05.2019 17:55

Z PROFILŮ Ministryně financí z hnutí ANO Alena Schillerová odpověděla na celou řadu dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Odpovídala např. na otázku, zda by se nechtěla stát první prezidentkou v historii České republiky. Schillerová pochválila Miloše Zemana i Andreje Babiše (ANO). Věnovala se také nadcházejícím evropským volbám, dětským exekucím a daním.

Nahradí Babiše? Schillerová reaguje na vaše dotazy, promluvila i o neziskovkách
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Slováci si letos volili prezidenta a rozhodli o tom, že do nejvyššího politického úřadu v zemi usedne žena – právnička Zuzana Čaputová. Jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz chtěl vědět, zda také neuvažuje o tom, že by kandidovala na hlavu státu a jednoho dne nahradila Miloše Zemana.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Schillerová odvětila, že o kandidatuře na prezidentku nikdy neuvažovala. Zeman si podle jejího názoru vede v úřadu dobře, takže je na podobné úvahy času dost.

„Děkuji Vám za pochvalu. Upřímně, nad možností kandidovat na prezidentku jsem nikdy nepřemýšlela. Být ministryní financí mě naplňuje, mám svou práci moc ráda. A také si myslím, že na podobné úvahy ještě nenastal čas – pan Zeman má většinu funkčního období stále ještě před sebou a vede si dobře. Jsem přesvědčena, že nezáleží na tom, jestli tu kterou práci vykonává muž, nebo žena. Jde o to, jak kvalitně a s jakým nasazením ji dělá. Tím se řídím celý život,“ zdůraznila Schillerová.  

Stejně tak si prý nebrousí zuby na post premiérky. „V tuto chvíli je pro mě nejdůležitější, abychom dotáhli do konce všechny projekty a opatření, jež jsme s kolegy na Ministerstvu financí připravili nebo připravujeme. Ale pokud voliči naši snahu ocení a já budu mít příležitost ve funkci ministryně financí pokračovat, budu moc ráda. A na post premiérky si zálusk nedělám, protože teď má naše země skvělého premiéra,“ konstatovala.   

Jako ministryně financí se podle svých vlastních slov zaměřuje na to, aby měl kabinet dost prostředků na plánované investice. Vláda prý rok co rok investuje desítky miliard korun. Na příští rok plánuje investovat 135 miliard včetně peněz z EU. Ministryně v této souvislosti zmínila i tzv. investiční plán, o kterém předseda vlády Andrej Babiš mluví už přes rok, ale opozici ho odmítá ukázat.

„K tomu bych ráda doplnila, že jsme v posledních letech také napravovali nespravedlnosti, které zůstaly po předchozích vládách. Podnikli jsme řadu kroků ke zvýšení životní úrovně občanů v naší zemi. Pravidelným navyšováním minimální mzdy v posledních letech vytváříme tlak na to, aby mzdy rostly všem. Také rekordně vzrostly důchody, zvýšily se platy učitelům a dalším pracovníkům ve veřejné sféře a přijali jsme celou řadu opatření v sociální oblasti. Přesto ale udržujeme veřejné finance přebytkové a státní dluh nízký a stabilizovaný,“ vychvalovala celý kabinet. 

„Loňský rok zakončil státní rozpočet v přebytku 2,9 miliardy korun. V roce 2016 jsme dokonce dosáhli rekordního přebytku 61,8 miliardy korun a o rok později jsme měli téměř vyrovnanou bilanci. Také vládní sektor jako celek už několik let hospodaří s přebytkem, který nás řadí mezi nejlépe hospodařící země EU. To oceňují ve svých hodnoceních i prestižní ratingové agentury, které řadí naše veřejné finance do evropské špičky,“ pokračovala dáma.

Všem, kteří se o to zajímali, vysvětlila, že lidé, kteří většinu života nepracují, nedostávají poté starobní důchod. Pokud někdo občanům tvrdí cokoli jiného, Schillerová jasně řekla, že nemluví pravdu.

Stranou její pozornosti nezůstaly ani exekuce uvalované na děti. Považuje za hloupé trestat malé děti např. za to, že jim rodiče zapomněly dát peníze na jízdenku do školy. Jednoznačně se proto staví za možnost převést takové dluhy na rodiče nebo jiné zákonné zástupce. Znovu také pochválila Babiše. Za to, že vyzval primátory českých a moravských měst, aby dětem odpustily dluhy, které mohly vzniknout vůči městu.  

Stát podle ní může získat peníze zvýšením daní u alkoholu a tabáku, čímž se navíc zabijí dvě mouchy jednou ranou. Jednak získá peníze státní kasa a jednak se zhorší dostupnost alkoholu a kuřiva u dětí a mladistvých, což bude působit jako preventivní opatření. Na léčení nemocí způsobených alkoholem a kouřením stát vydává obrovské sumy – desítky až stovky miliard korun. Zdražení alkoholu tedy pomůže i zde.

„Hovořit o zničujících společenských dopadech závislostí na návykových látkách není vůbec příjemné. Konzumace alkoholu totiž mimo jiné zvyšuje právě riziko sebevražd. Alkohol a drogy dokonce mohou dohnat k sebevraždě i ty lidi, kteří žádnou depresi nemají,“ napsala ministryně.

Pár slovy se vyjádřila i na adresu České televize. Jednomu ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz vysvětlila, že Českou televizi nikdo nevlastní. „Českou televizi nikdo nevlastní, je to veřejnoprávní médium. Byla zřízena zákonem o České televizi jako samostatná právnická osoba, která hospodaří s vlastním majetkem,“ uvedla členka vlády.

Nakonec věnovala pozornost i neziskovým organizacím. Jejich problematice se prý paní ministryně velmi intenzivně věnuje.

„Už loni jsem během přípravy státního rozpočtu na rok 2019 apelovala na ostatní ministry, aby výdaje na dotační tituly, kde nejčastějšími příjemci jsou neziskové organizace, byly vynakládány efektivně a aby u těchto výdajů byl patrný jednoznačný přínos. A toho se držím i nadále. Už dnes ale hospodaření neziskovek podléhá důsledné kontrole v rámci každoročního finančního vypořádání,“ zdůraznila.

Podotkla ovšem, že neziskové organizace velmi často odvádějí záslužnou práci. A není pravda, že by se spoléhaly jen na státní rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …