Najdeme vám prezidenta, ale chceme od vás milion, vzkazuje Kroměřížská výzva. A nasazuje před kameru malé roztomilé děti

01.12.2016 22:57

Kroměřížská výzva si klade za cíl nalézt nového českého prezidenta, který v lednu 2018 porazí a vystřídá Miloše Zemana. Její hlavní tvůrce Michael Kocáb již před několika měsíci ohlásil záměr udělat jakési „výběrové řízení“, ve kterém by byl vybrán ten nejlepší kandidát.

Najdeme vám prezidenta, ale chceme od vás milion, vzkazuje Kroměřížská výzva. A nasazuje před kameru malé roztomilé děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála sv. Víta na Pražském hradě

Nyní Kroměřížská výzva představila video, na kterém svůj záměr rozvíjí. Hodlá uskutečnit jakési dvoukolové primárky, při kterých se „vydáme hledat prezidenta České republiky společně“. Postup má být takový, že v prvním kole mohou lidé posílat jakýkoliv návrh. V Kroměřížské výzvě všechny návrhy důkladně posoudí a vyberou „osobnosti“.

Ty pak začnou objíždět Českou republiku a představovat se voličům. „Z těch potom v létě zvolíte jednoho, kterého pošleme do prezidentské volby,“ plánují Kroměřížští na videu, zatímco sledujeme panoramatické záběry na Pražský hrad.

Tím však video nekončí. Vzápětí je totiž divákům vysvětleno, že Kroměřížská výzva nechce být závislá na penězích několika málo osob. „Potřebujeme vaši podporu. Na pronájem sálů, dopravu a putovní představení kandidátů vybíráme milion korun,“ oznamuje.

Po výzvě všem, aby přispěli, už nastává jen závěrečný slogan „zvolme si prezidenta, na kterého budeme hrdí“ a motivační informace, že na prezidentské primárky už přispělo více než deset tisíc lidí.

Ještě než se k tomu všemu divák videem prokouše, je mu vysvětleno, jaké kandidáty je radno preferovat a koho naopak ne. Je k tomu využita pestrá směsice „lidí z ulice“, nabízejících své kandidáty. Hned na začátek tak jistá babička vyzývá, abychom zvolili „někoho, kdo je pravdomluvný a káže lásku“, přičemž drží obrázek kněze Tomáše Halíka.

Další hlas lidu chce Marka Ebena, protože jeho jméno pozpátku znamená nebe, hokejový fanoušek chce Jaromíra Jágra, protože ho zná celý svět, usměvavá slečna chce „nějakého sympatického odvážného člověka“, který má podobu generála Petra Pavla v padnoucí uniformě, následuje ještě profesor Cyril Höschl, který je podle svého promotora „moudrej a schopnej nadhledu“.

„A co ten současný. Je takový?“ následuje otázka. Následují záběry na trojici malých roztomilých dětí, které hned na úvod videa říkaly, že by si přály prezidenta, který bude pomáhat lidem a říkat pravdu. Děti se tváří rozpačitě, smějí se, až poslední chlapeček, který chtěl od prezidenta pravdomluvnost, kategoricky zavrtí hlavou.

A pak už Kroměřížští lid přesvědčují, že nám najdou prezidenta nového, a nabádají k přispívání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…