Nám nestačí tolerance, my chceme respekt. Výkonná ředitelka pražského pochodu menšin vysvětlovala, proč je máme respektovat

06.08.2017 8:56

V sobotu 12. srpna Prahou znovu projde průvod hrdosti Prague Pride, který prosazuje stejný přístup ke všem lidem, byť mají různou sexuální orientaci. Výkonná ředitelka pochodu Kateřina Saparová v rozhovoru pro Lidovky.cz zdůrazňuje, že organizátorům nejde zdaleka jen o toleranci k sexuálním menšinám. Chtějí dosáhnout toho, aby se příslušníci sexuálních menšin v Česku těšili respektu.

Nám nestačí tolerance, my chceme respekt. Výkonná ředitelka pražského pochodu menšin vysvětlovala, proč je máme respektovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začal festival Prague Pride 2016. Šestý ročník festivalu s lesbickou, gay, bisexuální a transgender tematikou chce upozornit na to, že všichni máme stejné právo na lásku. Zúčastnil se i velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro

Češi, Moravané a Slezané často říkají, že pochod Prague Pride je v podstatě zbytečný, protože sexuální menšiny jsou v Česku tolerovány. Podle Saparové je to ale příliš chabý argument. Když si totiž sami u sebe představíte, že vás sousedé pouze tolerují, ale nerespektují, pochopíte, proč příslušníci sexuálních menšin tvrdí, že se v Česku nemohou cítit stoprocentně v pohodě.

„To, o co usilujeme, je přijetí, akceptace, respekt. Respekt k tomu, že jsme jiní, ale jsme lidé úplně stejní jako heterosexuální většina,“ říká organizátorka pochodu. Letos ponese Prague Pride podtitul „Zbytečný festival“.  Půjde o narážku na fakt, že příslušníkům sexuálních menšin nestačí jen tolerance, ale stojí i o respekt a dokud ho nezískají, Prague Pride nebude zbytečný.  

Saparová navíc dodává, že Češi jsou mnohdy mnohem víc lhostejní, než tolerantní. Prý to platí i o příslušnících sexuálních menšin, kteří se příliš neměli k tomu, aby pochod hrdosti v Praze uspořádali.

„Je v tom trochu české laxnosti a možná i lenosti. Tu akci musí někdo uspořádat a není to úplně jednoduché. Na začátku v tom týmu byla zhruba polovina cizinců, expatů žijících v Praze. A ti nám pořád opakovali, jaké máme skvělé město a jaká je škoda, že tu nemáme Pride. První pridový tým vznikl s nimi, ryze česká záležitost se z toho stala až hodně postupně. Ale na začátku to byl hodně důležitý impuls, to, že nás někdo popostrčil a řekl, udělejte tady tuhle akci, bude to skvělé, užijeme si to,“ prozrazuje, jak se Prague Pride v Praze rodil.

Celý rozhovor naleznete zde

Saparová také upozorňuje, že nejde o pochod na jeden den, ale o festival, který v Praze poběží celý týden. S podporou některých firem, které se prý už dnes nezdráhají vyjádřit sympatie k LGBT komunitě, která nechce nic víc než stejná lidská práva, jaká má heterosexuální většina. Pokud se v tom rozhodnou LGBT komunitu podpořit i někteří politici, bude to prý jen dobře.

Organizátorka pochodu je ráda, že festival inspiruje i další podobné akce, jako je pochod komunitního centra Klinika v Praze Alt*Pride. Ten se loni spojil s Prague Pride. Na letošní festival navíc dorazí celá řada zahraničních hostů.

„Máme tam ruskou historičku Irinu Rolduginu, která se zabývala životem gayů a leseb v době stalinismu. Máme tam tchajwanskou političku Jennifer Lu, která v dnešní době prosazuje manželství pro všechny na Tchaj-wanu. Máme tam holandskou policistku Ellie Lust, která přijíždí ze země, kde jsou o krok dál – mají speciální policejní uskupení Pink in Blue – která vystoupí na Pride Voices a bude nám vyprávět o tom, jak se k LGBT problematice stavějí v Amsterodamu,“ prozrazuje dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…