Napojení na byznys a lobbisty je všude, řekla nám hrdá členka ODS. Pořád je to prý lepší než Babiš nebo TOP

01.04.2014 17:25

U většiny stran musí členové zaplatit své příspěvky do konce března. Nejinak tomu je v případě ODS, která se v loňském roce potýkala s největším úbytkem členské základny. Jak to bude s občanskými demokraty letos? Názory se liší. Někteří z těch, kteří nově opustili řady ODS, očekávají úbytek členů v řádu tisíců. Jiní, kteří zůstávají, jsou naopak mírně optimističtí. Aktuální čísla zatím nejsou k dispozici.

Napojení na byznys a lobbisty je všude, řekla nám hrdá členka ODS. Pořád je to prý lepší než Babiš nebo TOP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda, 1. místopředseda a místopředsedové ODS na 24. kongresu

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

V loňském roce z ODS odešlo dvanáct procent lidí, což bylo v absolutních číslech nejvíce ze všech v poměru k členské základně. Strana tak měla loni na začátku května 21 578 členů. V říjnových mimořádných volbách do Poslanecké sněmovny strana neuspěla, získala pouze 7,72 procenta hlasů. V lednu pak zvolila nové vedení. Předsedou se stal Petr Fiala. A z výsledků hospodaření za minulý rok vyplývá, že ODS prodělala 14,5 milionu korun. To všechno jsou okolnosti, které mohou dále ovlivnit počet členů.

Aktuální čísla zatím nejsou k dispozici

Aktuální čísla o počtu členů však zatím strana k dispozici nemá. ParlamentnímListům.cz to potvrdila mluvčí ODS Jana Havelková. „V tuto chvíli dochází ke kompletaci všech zaplacených příspěvků – tedy i těch, které byly doručeny osobně jednotlivým manažerům. Ti je postupně vkládají do systému evidující členskou základnu ODS. Současně probíhá revize členské základny. To vyžaduje také delší čas,“ uvedla. Kdy budou v ODS vědět, kolik mají aktuálně členů, neprozradila.

Odešla ke Svobodným

Výše příspěvků se v různých oblastních sdruženích liší, zhruba se pohybuje okolo 500 korun za rok, studenti, ženy na mateřské dovolené a důchodci platí méně, obvykle 200 korun za rok. Jednou z těch, kdo nezaplatil členský příspěvek pro tento rok, je Karolína Stonjeková. Po třinácti letech se rozhodla ze strany odejít. Důvod? Je jich prý celá řada. „V podstatě to ve mně zrálo už nějakou dobu, protože vnitropolitická situace nebyla v poslední době úplně nejrůžovější, a navzdory tomu, že bylo na kongresu zvoleno nové vedení, nemám pocit, že by se mohlo podařit stranu vzkřísit. Nakonec jsem se rozhodla z ODS odejít ke Svobodným,“ přiznala Stonjeková ParlamentnímListům.cz.

Proč ODS ztratila důvěru?

Podle ní ODS ztratila důvěru mimo jiné proto, že se odchýlila od svého programu. „Druhá věc je ta, která souvisí s vytvářením politicko-podnikatelského prostředí v negativním slova smyslu. Teď mám na mysli propojení s kmotry a šedými eminencemi. V okamžiku, kdy prohrajete volby, tak se celkem logicky tito političtí podnikatelé od ODS začali odchylovat a odchází někam, kde je to pro ně momentálně výhodnější,“ řekla dále dnes už bývalá členka ODS.

„Jenomže strana se nezbavila těch lidí, s nimiž byli tito kmotři spojeni a přes které lidi jako Janoušek nebo Rittig uplatňovali svůj vliv,“ pokračovala Stonjeková. „Tím pádem jakákoliv očista strany je nesmírně obtížná. Těžko pak bude strana získávat zpět důvěru svých voličů,“ obává se.

Snad se ODS zvedne z popela, politice by to prý prospělo

„Na druhou stranu, když se podívám na českou politickou scénu a uskupení jako je ANO nebo na obrovskou popularitu Tomio Okamury a dalších, tak mám pocit, že česká politická scéna zoufale potřebuje autentickou pravicovou stranu,“ uvedla s tím, že neodchází s hořkostí a byla by ráda, kdyby se ODS podařilo zvednout z popela. „České politické scéně by to určitě prospělo víc, než když na ní bude dominovat hnutí ANO,“ dodala. Uvítala by prý také, kdyby se český volič vyléčil z přesvědčení, že pravicová strana je TOP 09.

Budou ji následovat tisíce dalších?

Stonjeková proto očekává, že někdy v průběhu května bude jasné, kolik lidí ODS opustilo. „Je samozřejmě logické, aby úbytek byl poměrně markantní, protože když je markantní úbytek voličů a strana ztrácí důvěru nejen u voličů, ale i u členů, tak očekávám úbytek v řádu tisíců,“ konstatovala.

Pro jiné není pravicová alternativa

Kdo si však nedokáže představit, že by kvůli současné situaci opustil barvy ODS, je Zuzana Majerová Zahradníková, která vstoupila do strany v roce 2009. „Byť situace není příznivá, věřím, že se to změní. Zaplatila jsem členský příspěvek už v únoru. Pro mě není jiná pravicová alternativa,“ uvedla ParlamentnímListům.cz kandidátka v Olomouckém kraji v říjnových předčasných volbách do sněmovny.

Ti, kteří straně škodili, už jsou pryč

Podle ní je příliš brzy na to hodnotit, jak se občanští demokraté vypořádali s propojením na byznys a lobby. „Tento problém mají všechny parlamentní strany. Myslím si, že spousta lidí odešla z ODS právě z toho důvodu, že už jim nebude užitečná. Beru to na vědomí a mám pochopení i pro ty, kteří stranu opustili kvůli znechucení ze situace. Já sama jsem si prošla obdobím, kdy bylo obtížné ztotožnit se s vývojem uvnitř strany. Jediný způsob, jak věci změnit, je snažit se je ovlivňovat zevnitř. Pokud bych ze strany vystoupila, ničemu bych nepomohla,“ řekla dále Majerová.

„Ti, kteří byli zklamaní, nebo se jim přestalo naskýtat výhod, které možná v minulosti měli, už jsou odejiti. Očekávám spíše mírný nárůst počtu nových členů, nebo, při nejhorším, že čísla zůstanou stejná. Nechce se mi věřit, že nastane nějaký větší odliv straníků,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…