Naprogramovaný Biden? Dostal kartičky, jel podle nich. Ne jako minule

29.03.2022 11:26

Americký prezident Joe Biden nedávno ve Varšavě pronesl slova, která zněla jako výzva k odstranění Vladimira Putina od moci. A jak z Bílého domu, tak z ministerstva zahraničí se hned ozvalo, že USA v žádném případě neplánují Vladimira Putina odstraňovat. Svou poznámku včera vysvětloval i sám prezident, několikrát zopakoval, že jen vyjadřoval pohoršení, nikoliv žádný záměr měnit cíle USA. Přesně to měl totiž napsané v poznámkách, které kamery zachytily.

Naprogramovaný Biden? Dostal kartičky, jel podle nich. Ne jako minule
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Při návštěvě Varšavy prezident Biden na závěr řekl: „Pro boží smilování, ten člověk nemůže zůstat u moci.“ Čímž byl očividně myšlen ruský prezident Putin. Jeho mluvčí Dimitrij Peskov Bidenova slova označil za znepokojující a dodal, že budou takové výroky sledovat. Také řekl, že o tom, kdo je v Rusku u moci, prezident Biden nerozhoduje.

Dle serveru The Hill se Bílý dům snažil tato slova vzít zpět a jeden z představitelů Bílého domu upřesňoval: „Pointa prezidentových slov byla, že Putinovi už nesmí být dovoleno mocensky působit na sousedy v regionu. Nemluvil o Putinově moci v Rusku nebo o změně režimu.“

Ministr zahraničí Anthony Blinken pak reportérům řekl, že USA nemají v plánu změnu režimu v Rusku nebo kdekoliv jinde. Prezident prý mluvil o tom, že Putin nemá mít „moc“ vést válku a agresi vůči Ukrajině nebo komukoliv jinému. Ale pokud jde o Rusku, to je dle Blinkena na Rusech.

Při včerejších otázkách novinářů však Biden uvedl, že nijak necouvá. „Vyjadřoval jsem morální pohoršení nad kroky Putina,“ řekl Biden, ale podotkl, že ani tehdy, ani teď nemění politické cíle Spojených států. „Vyjadřoval jsem morální pohoršení a za to se vůbec neomlouvám,“ pravil. Podle něho nad tím, co dělá Putin, žasne celý svět.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí
Z Reuters pak přišla otázka, zda by tedy měl být Vladimir Putin odstraněn z čela Ruské federace a Biden opět opakoval, že vyjadřoval morální pohoršení, ne změnu politiky Spojených států. Uvedl, že Putin se stává pro svět vyvrhelem a „kdo ví, co to udělá s jeho podporou v Rusku“. Prý se neobává, že by jeho slova mohla konflikt vyhrotit a ani že by to mohlo vyvolat roztržku v NATO, to dle Bidena nikdy nebylo tak jednotné jako teď. Reportéři ovšem nechtěli téma opustit, takže Biden opět zopakoval, že vyjadřoval morální pohoršení a že jeho slova neznamenají žádnou velkou změnu politiky USA.

Reportérka se pak zeptala, proč vlastně slova o Putinovi řekl, když je neměl v projevu napsaná. A Biden prohlásil, že mluvil k Rusům. „Mluvil jsem nejen k Rusům, ale také k celému světu,“ řekl a dodal, že vyjadřoval základní poznatek, že Putinovo chování je nepřijatelné a obranou proti němu je dbát na to, aby NATO zůstalo sjednocené, a pomáhat Ukrajině kdekoliv je to možné. Americký prezident pak prohlásil, že „nikdo si nemyslí, že jsem mluvil o odstranění Putina“ a že to poslední, co by chtěl, je, aby se USA ocitly v pozemní nebo jaderné válce s Ruskem. „Vyjadřoval jsem pohoršení nad chováním toho člověka,“ odpovídal.

„Je to spíše touha, že by neměl být u moci. Lidé jako on by neměli zemím vládnout, ale vládnou. A to, že vládnou, neznamená, že tím nemohu být pohoršen,“ vysvětlil. A že tuto poznámku použije Putin jako záminku pro eskalaci? To je Bidenovi podle jeho slov jedno, Putin prý udělá to, co sám považuje za vhodné bez ohledu na ostatní, takže myšlenka, že něco udělá kvůli tomu, co o něm Biden řekl, není rozumná.

Proč se Joe Biden tolikrát pohoršoval? Proč několikrát popíral, že by jeho slova znamenala změnu politiky Spojených států? A proč mluvil o jednotě NATO? Kamery zachytily poznámky, kterými před novináři mával, označené jako „Otázky a odpovědi ohledně tvrdosti na Putina: Pointy“.

Bidenovy odpovědi jsou v nich skoro slovo od slova, tedy: „Vyjadřoval jsem morální pohoršení, které jsem cítil vůči tomu člověku,“ dále: „Nevyjadřoval jsem žádnou změnu politiky“ a „Ne, NATO nebylo nikdy tak sjednocené.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…