Národní divadlo oslaví republiku Libuší a videomappingem

27.10.2018 7:01

Slavnostním provedením opery Libuše se dnes k oslavám vzniku Československa připojí Národní divadlo v Praze. Inscenačně nejnáročnější operu Bedřicha Smetany bude přenášet Česká televize. Zároveň ji lidé budou moci živě sledovat na velkoformátovém plátně na náměstí Václava Havla, které k divadlu přiléhá. V neděli se bude na budovu divadla promítat interaktivní videomapping, který formou hry připomene významné události z její historie.

Národní divadlo oslaví republiku Libuší a videomappingem
Foto: Národní divadlo
Popisek: Národní divadlo

Smetana určil Libuši k provádění při slavnostních příležitostech týkajících se života české společnosti. Poprvé zazněla v Národním divadle 11. června 1881 při jeho otevření.

„V Libuši spatřuji silné poselství. Společnost může být úspěšná, bude-li silná ve své svornosti,“ je přesvědčen režisér opery a ředitel Národního divadla Jan Burian.

V roli legendární kněžny, která věštila Čechům, se představí hostující sólistka Iveta Jiříková. Postavu Přemysla ze Stadic ztvární Svatopluk Sem. Dirigentem slavnostního představení bude Jaroslav Kyzlink.

K oslavám vzniku Československa se Národní divadlo přidá i v neděli, a to interaktivním videomappingem na budovu „zlaté kapličky“ ve směru od Střeleckého ostrova a mostu Legií. Přihlížející se budou moci do promítání zapojit prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů.

V první fázi minihry budou lidé sbírat padající virtuální mince a pomohou divadlo postavit z jednotlivých stavebních bloků. Následně fasáda historické budovy ožije vnitřní výzdobou. Oslava úspěchu ale bude přerušena zárodky požáru a hráči budou vystaveni výzvě hořící divadlo uhasit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…