Národní konvent o EU bude jednat o institucionálním uspořádání

04.12.2014 10:20

V rámci Národního konventu o Evropské unii se dnes sejde kulatý stůl, na němž budou odborníci debatovat o dalším vývoji institucionálního uspořádání unie. V centru diskuzí bude především otázka, zda bude pokračovat prohlubování vícerychlostní EU a jaké možnosti či rizika z něho vyplývají pro Českou republiku.

Národní konvent o EU bude jednat o institucionálním uspořádání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Diskuse na téma 17. listopad 1989 – První krok do Evropy. Konala se při příležitosti 25. výročí 17. listopadu 1989

V důsledku řešení dluhové a finanční krize v unii v posledních letech se ještě zvětšily rozdíly v míře integrace jednotlivých členských států. Některá opatření se například vztahují jen na eurozónu a v souvislosti s ní se objevily úvahy o vlastním parlamentu nebo o ministerstvu financí zemí platících eurem. Tuzemští experti proto chtějí probrat, jak se k těmto tendencím má postavit Česko, které není v eurozóně a dosud stálo mimo hlavní integrační proud v evropské osmadvacítce.

Národní konvent o EU je nový panel pro diskuze o unii a stanovení českých zájmů v ní. Kulatý stůl k institucionálnímu vývoji je druhým tematickým setkáním, prvním byla debata o migraci. Do konce roku se uskuteční ještě kulatý stůl k čerpání evropských fondů a na příští rok je plánována asi desítka tematických diskuzí. Jejich výsledkem mají být doporučení pro vládu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…