Naše republika je jako rodina, která si na dovolenou půjčuje, říká Kuba

18.05.2013 7:13

Na potřebné věci si stát vydělá, většinu peněz si ale půjčí na věci nepotřebné. Ministrovi průmyslu Martinu Kubovi se nelíbí, jak vláda hospodaří s penězi, ale také jak se TOP 09 staví ke zrušení sKaret.

Naše republika je jako rodina, která si na dovolenou půjčuje, říká Kuba
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

"Chováme se jako rodina, která si sice vydělá na běžný provoz, ale na dovolenou si už musí půjčit - a každý rok znova a znova. Nevím, proč by vláda měla víc utrácet, aby o nějakou desetinku zvedla HDP," diví se Kuba v sobotním rozhovoru pro Lidové noviny. Lék na dlouho trvající recesi, která napadla českou ekonomiku, ministr prý zná - země by se měla podle něj více zaměřit na export do zemí mimo Evropu. Český export je totiž podle něj až nezdravě závislý na Evropě. Ta sama ale krizí prochází.

"Při bližším pohledu na export se potvrzuje, co já říkám už delší dobu: vývoz má rostoucí tendence vlastně jen mimo Evropu, a bylo by dobré právě sem napnout síly," má jasno Kuba. Kromě české ekonomiky ale ministra tíží i další věc - a to je doslova nekonečný boj o zrušení sKaret, který provází současnou vládu. "Od nás ministryně Müllerová opakovaně slyšela, že požadujeme, aby ten projekt byl ukončen, a aby přinesla racionální řešení," říká ministr. Podle něj je celá záchranná akce TOP 09 zbytečná: "Podle mě hrají hru, jak celý projekt udržet co nejdéle při životě. Přitom všichni vidíme, že nejlepší by bylo to rychle ukončit," dodává Kuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…