Našla se funkce pro Babiše, fleky si už zabírají i další špičky ANO

29.10.2013 7:27

Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše zažilo ve volbách velký úspěch. Ačkoli jeho představitelé opakují, že do vlády se nehrnou, situace je přiměla o účasti v exekutivě vážně uvažovat a vyjednávat. Kandidátem na post ministra financí není nikdo jiný než šéf hnutí Babiš.

Našla se funkce pro Babiše, fleky si už zabírají i další špičky ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Překvapením je tygr Fred, kterého Babiš adoptoval

Andrej Babiš už před volbami avizoval, že pokud by hnutí vstoupilo do vlády, ucházel by se o post ministra financí. Věra Jourová by se mohla stát šéfkou resortu místního rozvoje, Jiří Zlatuška ministrem školství a Martin Stropnický je adeptem hned na dvě křesla - šéfa diplomacie nebo kultury.

"Kdyby se situace vyvinula směrem k exekutivě, jsem kandidátkou ANO na místo ministryně místního rozvoje vzhledem k mé odbornosti v oblasti fondů," řekla Lidovým novinám Jourová.

Už ve středu chce mít ANO jasno, kdo se stane předsedou poslaneckého klubu. Neoficiálním kandidátem je zatím sám Andrej Babiš. "Pokud bychom byli mimo exekutivu, je přirozeným šéfem klubu pan Babiš," uvedl Stropnický. Jourová dodala, že ANO bude o záležitosti diskutovat s experty na sněmovní proceduru. Hnutí by také mělo vybrat člověka, který se bude ucházet o post ve vedení sněmovny.

Možná koalice s KDU-ČSL a ČSSD

Pokud ANO uvažuje o vládním angažmá, jasnými partnery jsou ČSSD a lidovci. Dohromady by ve sněmovně disponovali většinou 111 hlasů. "Když se podíváte na programy, tak my jsme si už stihli udělat drobnou analýzu v rychlosti. Tam je shoda v 61 procentech," říká Stropnický.

Jourová ale varuje, že ve zbývajících 40 procentech mohou být věci, na kterých ANO zásadně trvá. Například zákon o státní službě, protikorupční opatření nebo věci týkající se justice. Jednání navíc komplikuje vnitrostranický spor sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…