Následky očkování proti covidu! Lidé už vědí... Profesor Beran vážně promluvil

10.12.2023 8:45 | Monitoring

Přibývá pacientů nakažených covidem, ale zájem o očkování významně klesá. Konečně k němu začínáme přistupovat jako k běžné respirační nákaze, to se mělo dít už dávno, řekl epidemiolog a vakcinolog Jiří Beran pro Rádio Universum. Na místě by podle něj byla hluboká sebereflexe od politiků, ale i některých odborníků, kteří prosazovali nejtvrdší lockdowny. Poukázal i na média, jejichž rolí v té době bylo hlavně šíření strachu mezi lidmi.

Následky očkování proti covidu! Lidé už vědí... Profesor Beran vážně promluvil
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: prof. Jiří Beran

Ke covidu se dnes podle profesora Berana přistupuje jako ke každé jiné respirační chorobě. „Lidé, kteří prodělávají covid v posledních dvou letech, si uvědomili, že toto onemocnění probíhá u 99 procent populace v podstatě velmi lehce a že rozhodnutí Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí z loňského roku, abychom považovali covid-19 za běžnou respirační nákazu, bylo naprosto správné,“ uvádí v rozhovoru pro Rádio Universum.

Ukazuje se však, že covid slábne a současné mutace už nenapadají plíce. V případě vysoké horečky, teploty, bolesti v krku, bolesti hlavy je možné brát isoprinosin a aspirin, dodává Beran. Každý, kdo prodělal covid-19, má podle epidemiologa už dobrou buněčnou imunitu, která vytváří ochranu i vůči budoucím infekcím nebo změněnému viru.

Beran tuto skutečnost považuje za hlavní důvod, proč už lidé nestojí o očkování: „To, že se lidé nechtějí nechat očkovat, nepramení z toho, že by tady existovala nějaká klika lidí, kteří by říkali: ,Očkování je úplně špatné!', a věřila tomu většina populace. Ale jde spíš o to, že na populační úrovni má většina lidí s touto vakcínou nějakou negativní zkušenost. U někoho mohla tato vakcinace proběhnout dobře, ale u někoho třeba s tím, že prodělal covid, a ještě se nechal očkovat, takže reakce mohla být vyšší,“ vysvětluje si, že v populaci všeobecně akceptace této vakcíny klesá, kvůli vysoké diseminaci negativních účinků této vakcíny.

Zároveň Beran uvedl, že by si velmi přál, abychom se u vakcín proti covidu, mRNA vakcín, někdy dozvěděli o jejich skutečných kladech a záporech. „Když se podíváme na česká data z aplikace těchto vakcín, řekněme druhých, třetích dávek, tak je vidět, že tato vakcína nemá ochranu delší než je 60 dnů. Proč tomu tak je? A proč by se měli lidé nutit co 60 dnů k vakcinaci? To je naprosto nesmyslné. A to nemluvíme o bezpečnostních datech, a podobně,“ pozastavuje se profesor.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57691 lidí
V souvislosti s tím zdůraznil, že by žádné očkování nedoporučoval u těhotných žen. „Víme, kolik těhotných prodělalo covid, a u kolika bylo kvůli covidu těhotenství ukončeno. Ať ukážou data dokazující, že těhotné vakcínu potřebují. Čili já osobně jsem proti očkování těhotných žen,“ uvedl profesor.

Podle Berana je stále potřeba vytvářet společenský tlak na to, aby Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a služeb ukázaly veškerá dat, která mají k dispozici a díky kterým se může cokoliv vyhodnotit.

Hlubokou reflexi od politiků, ale i některých odborníků, ve vztahu ke covidové pandemii podle Berana očekávat asi jen tak nelze. „Já si myslím, že to je vlastně tendence, která se tady teď razí. Skupina odborníků, která prosazovala nejtvrdší lockdowny, se teď tváří, jako kdyby nikdy neexistovaly. Reflexe a sebereflexe zde u některých lidí chybí, a to je prostě škoda,“ uvedl s tím, že každý by jistě ocenil, kdyby řekli: „Dobrá, my jsme se mýlili. A teď je potřeba, abychom v diskusi dospěli k tomu, co dělat pro příště.“

Neopomněl ale média, která v době tvrdých lockdownů sehrála zásadní roli, především ve strašení lidí. „Působení médií v době covidu bylo velmi negativní, protože v lidech vytvářela strach, což má za následek oslabení imunitního systému,“ řekl.

Zmínil také, že konec covidu jako by se datoval k 24. únoru, kdy vypukla ruská invaze na Ukrajině a média obrátila svou pozornost zkrátka jinam. „Na internetu kolovaly vtípky, že nejlepším lékařem covidu byl Vladimir Putin, který tím, že přitáhl zájem médií na něco úplně jiného, tak stáhl zájem médií od epidemie. Znovu to ukazuje, že vlastně už třeba tři čtvrtě roku před tím, než začala válka na Ukrajině, jsme měli covid-19 považovat za běžnou nákazu. Ale nikdo to nedělal, média to neustále přiživovala – najednou v únoru lidé zjistili, že se tomu nevěnuje vůbec žádná pozornost,“ doplnil Beran.

Neopomněl zmínit svůj jednoduchý recept proti covidu i chřipce: Isoprinosin, aspirin, vyměnit špatné lékaře, půst od médií, pohyb na vzduchu, cvičení, setkávání s přáteli, zlepšit vztahy v rodině, odpoutat se od digitální závislosti a číst knihy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za to násilí kvůli covidu by se někdo měl zodpovídat! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 10.12.2023 9:57:10
To když policisté srazili na zem tu maminku v Ostravě Porubě a toho tatínka s chlapečkem na procházce, kromě jiných podobných, třeba toho mladíka... To už bylo hodně za hranou! Fanatismus!

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…