Nastal čas, aby se aktivizovaly elity, udeřil z Respektu "zelený" analytik

07.10.2016 13:56

Člen Strany zelených Šádí Shanaáh se rozepsal na serveru Respekt.cz o tom, že nastal čas vylézt z kavárny a vstoupit do politiky. „Jednoho krásného dne, díky lhostejnosti lidí živených strachem a frustrací, může lež a nenávist zvítězit,“ obává se.

Nastal čas, aby se aktivizovaly elity, udeřil z Respektu "zelený" analytik
Foto: zeleni.cz
Popisek: Šádí Shanaáh

„Svět se změnil. Cítím to ve vodě. Cítím to v půdě. Cítím to ve vzduchu. Mnohé, co kdysi bylo, je ztraceno,“ půjčil si Shanaáh úvodem citát Tolkienovy elfské hrdinky Galadriel. Podle jeho názoru cítí v našem skutečném světě mnoho lidí obdobný neklid a úzkost ze změn, které se odvíjí čím dál rychleji. Následně se zamýšlí nad globalizací a jejími dopady na lidstvo, nad napětím, jež vyvolává systém založený na spotřebě, nad propastmi, zejména majetkovými. A nechybí ani slova o systému hodnot, který se dle jeho názoru zdá být realitě opačný než ten, který je nám vštěpovaný.

„Období společenského neklidu se opakují. A tedy i to, že se v různých obdobích snažili intelektuálové obdobný společenský neklid popsat. A právě z tohoto zjištění pramení můj vlastní neklid. Nejsem totiž schopen dohlédnout smyslu popisování a analýz něčeho, co se vlastní silou odvine nezávisle na sloupcích knih a sborníků, pokud tedy vyloučím uspokojení ze samotného intelektuálního úsilí. Protože jestli kdy byli intelektuálové respektováni a jestli kdy měli alespoň nějaký vliv na průběh událostí, pak dnes, alespoň v naší zemi, jsou intelektuálové zesměšňováni, dokonce přímo nenáviděni,“ spekuluje Shanaáh. 

  • Původní text ZDE

Jeho vlastní neklid prý pramení také z toho, že nedokáže posoudit, zda věci nakonec dopadnou dobře, nebo zda se řítíme do nevyhnutelné katastrofy. „Nemohu si vybrat mezi nadějí a láskou na jedné straně a pesimismem a skepsí na straně druhé. Některé drobné důkazy mezilidské solidarity a nezištnosti, které lze nalézt téměř každý den, přidávají písek na vahách na straně naděje. Jsem si jistý, že drtivá většina lidí by se pokusila zachránit tonoucího člověka, i kdyby dopředu věděli, že je jím muslimka, židovka, Romka nebo lesba,“ zmínil. Dodal však, že většina lidí také dokáže odvrátit zrak od masového vraždění nebo umírání.

Nenávist se mu dle jeho slov začíná jevit jako méně nebezpečná než lhostejnost a slabá odolnost nechat sebou manipulovat. Lidé také mají podle něj přístup k nekonečné záplavě dat. „Data nejsou to samé jako informace a informace nevedou automaticky ke znalostem. Proto je mnoho lidí dnes přesvědčených, že zná ‚pravdu‘, a paradoxně si také jsou jisti, že dochází k masivní manipulaci,“ řekl. Klíčem k lepším zítřkům je tak dle jeho názoru vzdělávání a lepší politika.

„Ano, politika. Politika, kterou nespočet lidí opovrhuje a která je v této zemi vnímaná jako nutné zlo nebo nějaký vedlejší mimoděčný úkaz, který zajímá jen hrstku (podezřelých) individuí. Včera, dnes i zítra budu stále v údivu nad tím, proč lidé spílají nejrůznějším aspektům svého života zřetelně determinovaným politikou, ale druhým dechem ujišťují, že s politikou nechtějí mít nic společného,“ řekl a položil otázku, že pokud lepší společnost závisí na lepším vzdělávání, to na lepší politice a ta na lidských kvalitách, jak zvýšit kvalitu politiků, vyhýbá-li se politice většina lidí? „Nastal čas, aby se aktivizovaly elity. Člověka patřícího mezi elitu chápu jako někoho, kdo zná hranice svých znalostí, a přesto se neuchyluje k relativizaci,“ odpovídá si.

„Elity, tak jak je chápu, se povětšinou stáhly z politického života, alespoň z té mocenské části politických stran a institucí. Protože však cítí odpovědnost, angažují se jinak, v jiných oblastech veřejného života. Jejich filosofie je založena na změně ‚zespoda‘, na malých dobrých skutcích, které se sčítají, na trpělivém měnění společnosti k lepšímu paralelně a často navzdory nepřejícímu politickému prostředí a pasivní (odevzdané/unavené) většině. Obávám se, že taková práce je nejen nevděčná, ale navíc nestačí,“ dodal.

Svým způsobem je to dle jeho názoru i určitý pohodlný únik – hudrování lidu nad pivem v hospodě je kritizováno nad sklenkou vína v (nejen pražské) kavárně. „Duševní elita se pohoršeně a trochu i radostně rochní ve své buranské proti-identitě, své Nemesis. Má svého Saurona na Hradě, Sarumana na ministerstvu a skřety v Parlamentu. Jenomže jednoho krásného dne, díky lhostejnosti lidí živených strachem a frustrací, může lež a nenávist zvítězit, protože má všechny výhody reálné moci. Proto nastal čas vylézt z kavárny a vstoupit do politiky,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…