Naučit se německy a do práce. Němci tlačí uprchlíky do zaměstnání

14.04.2024 10:10

I díky iniciativě Job-Turbo se v Německu zvyšuje zaměstnanost uprchlíků, říká spolkový zmocněnec pro integraci uprchlíků na trhu práce Daniel Terzenbach. Iniciativa má za cíl urychlit integrační proces a napomoci, že uprchlíci si mohou sami zajistit živobytí a rozvíjet své kariérní vyhlídky. Přes 5000 Ukrajinců bylo umístěno na pracovní místa v březnu 2024, a také zaměstnanost uprchlíků ze Sýrie a z Afghánistánu se zvyšuje.

Naučit se německy a do práce. Němci tlačí uprchlíky do zaměstnání
Foto: repro BBC / Youtube, 2015
Popisek: Migranti na rakousko-německé hranici

Zaměstnanost uprchlíků z Ukrajiny i z dalších zemí se v Německu zvyšuje, a to navzdory stále obtížnějšímu trhu práce, píše německý deník Die Zeit.

Koncem loňského roku spolkové ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo iniciativu Job-Turbo. Jejím cílem je co nejrychlejší a nejtrvalejší integrace uprchlíků na trhu práce po získání základních znalostí německého jazyka. Cílem je také poskytnout aktivní podporu při umísťování do zaměstnání bezprostředně po úspěšném absolvování integračního kurzu.

Tím se má dle spolkového ministerstva práce a sociálních věcí urychlit integrační proces a napomoci, aby se uprchlíci dostali do pozice, kdy si mohou sami zajistit živobytí a rychleji utvářet své kariérní vyhlídky.

Spolkový zmocněnec pro integraci uprchlíků na trhu práce Daniel Terzenbach v rozhovoru pro německou tiskovou agenturu uvedl, že iniciativa Job-Turbo už začíná působit. „Vidíme, že Job-Turbo se ubírá správným směrem, tím intenzivněji s lidmi pracujeme – a to i přesto, že ekonomika je v současné době špatná,“ zdůraznil Terzenbach.

„V březnu 2023 jsme umístili na pracovní místa přibližně 2500 Ukrajinců a v březnu 2024 hodně přes 5000,“ uvedl zmocněnec pro integraci uprchlíků na trhu práce. „Máme o více než 170.000 nezaměstnaných více než ve stejném měsíci loňského roku, a přesto se zaměstnanost Ukrajinců výrazně zvyšuje.“

Zvýšila se také zaměstnanost ze zemí původu žadatelů o azyl, nejvíce pak ze Sýrie a Afghánistánu. V březnu vstoupilo na trh práce 13.076 osob z této skupiny. V minulém roce při celkově ještě příznivější situaci na trhu práce jich bylo jen 11.155.

„Uprchlíci, kteří přišli do Německa v letech 2015 a 2016 v rámci prvního pohybu uprchlíků, jsou i podle mezinárodních standardů nadprůměrně integrováni na trhu práce. Došlo k velké pracovní integraci,“ řekl Terzenbach. Přibližně 70 % mužů ze Sýrie podle Terzenbacha pracuje. Pokud jde o integraci žen, Německo má dle jeho názoru stále co dohánět.

Do budoucna by si Terzenbach přál, aby stát nepřestával s podporou uprchlíků hned poté, co se zapojí do pracovního trhu. „Když uprchlíci začnou pracovat, nelze přestat podporovat jazykové znalosti a investovat do školení. V minulosti se často stávalo, že jakmile lidé začali pracovat, přestali jsme je jakkoli podporovat,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemám nadání na jazyky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 14.04.2024 10:40:55
ale poslední dobou moc nerozumím ani češtině. Jaký je význam věty "Zvýšila se také zaměstnanost ze zemí původu žadatelů o azyl"? Neumím já česky nebo jste už taky zaměstnali nějakého žadatele o azyl?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …