Naučné VIDEO z OSN pro Evropany: Nebojte se uprchlíků. Jsou vzdělaní a páchají méně zločinů, než vy

22.09.2015 21:35

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vydal video, na kterém se snaží Evropanům a nejenom jim vysvětlit, že uprchlíci ze Sýrie nepředstavují nebezpečí a že bychom se o ně měli postarat.

Naučné VIDEO z OSN pro Evropany: Nebojte se uprchlíků. Jsou vzdělaní a páchají méně zločinů, než vy
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

UNHCR uvádí, že o drtivou většinu ze 4 milionů uprchlíků ze Sýrie (95 %) se starají okolní země. Státy u Perského zálivu prý nepřijaly žádného uprchlíka, což údajně Amnesty International označila za zvlášť hanebné.

Světový potravinový program pod záštitou UNHCR prý nebyl na uprchlickou krizi takového rozsahu připraven, a tak jsou mnohé uprchlické tábory špatně zásobené. Syřané prý za této konstelace ztratili naději, že se jejich situace v dohledné době zlepší, a proto se mnozí z nich rozhodli vydat do Evropy. UNHCR podotýká, že mezi lety 2007 a 2014 investovala EU 2 miliardy eur do obrany, pokročilých bezpečnostních technologií a hraničních hlídek, ale moc ne do opatření na příliv uprchlíků. Což se jí vymstilo, neboť nyní nezvládá vyřizovat počty žadatelů o azyl.

Za takové situace se prý svět potřeboval spojit, ale místo toho se ještě více rozdělil. Mnohé státy odmítly přijmout uprchlíky a nechaly obtíže hraničním státům. UNHCR v této souvislosti poukazuje na to, že lidé po celém Západě začínají jednat a pomáhat uprchlíkům. Většinou ale prý občané, nikoliv politikové.

Mýty, nikoliv realita

V západním světě dle UNHCR ale vládne strach. Evropané a Američané se však prý nemají čeho bát. UNHRC kupříkladu uvádí, že i kdyby EU sama přijala všechny 4 miliony uprchlíků a 100 % z nich byli muslimové, poměr muslimů v EU by stoupl ze 4 na 5 %. „To není drastická změna a určitě neudělá z Evropy muslimský kontinent,“ uklidňuje UNHCR.

Také prý není pravda, že muslimové kvůli údajně vyšší porodnosti převýší za pár let domovské obyvatelstvo. Studie prý ukázaly, že ačkoli je v Evropě porodnost mezi muslimy větší, klesá a ustaluje se s růstem životní úrovně a vzdělanosti. Většina syrských uprchlíků je vzdělaná a počet obyvatel v Sýrii před vypuknutím války klesal, takže se prý nemáme bát.

Kriminalita se prý s příchodem uprchlíků rovněž nezvedne, neb prý statistiky ukazují, že imigranti páchají méně zločinů než Evropané. Když je jim navíc umožněno pracovat, začínají podnikat a co nejdříve se integrují mezi pracující. Potom prý dávají společnosti více, než jí odebírají.

Kromě toho uprchlíci cestující se smartphony vedli k mylné představě, že pomoc nepotřebují. UNHCR oproti tomu argumentuje, že sociální média a internet se staly životně důležitou součástí toho, co jest býti uprchlíkem. GPS pomáhá navádět na dlouhých cestách do Evropy, facebookové skupiny zase dávají aktuální tipy, jak se vyhnout obtížím. „Kdybys ty vyrážel na nebezpečnou cestu, vzdal by ses svého mobilu?“ táže se jeden ze subjektů OSN pomáhající uprchlíkům.

Xenofobní bohatí zbabělci

UNHCR uvádí, že EU je nejbohatší skupinou ekonomik na zemi. Dobře organizované státy s dobře fungujícími sociálními systémy, infrastrukturou, demokracií a továrnami se prý lehko vyrovnají s uprchlickou krizí – pokud budou chtít. To samé se prý dá konec konců říci o celém západním světě.

„Právě píšeme historii. Jak chceme, aby se na nás vzpomínalo? Jako na xenofobní bohaté zbabělce schovávají se za plotem?“ pokračuje UNHCR. Podle jedné z organizací OSN můžeme přijetím uprchlíků a jejich integrací do naší společnosti mnoho získat. Když budeme uprchlickou krizi ignorovat, můžeme prý jen ztratit. „Další mrtvé děti budou vyplaveny na břeh, pokud nebudeme jednat humánně a s rozumem. Pojďme to udělat správně a snažme se být těmi nejlepšími, co můžeme,“ vyzývá UNHCR.

reklama

autor: luš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…