Názor na trvalý mechanismus rozdělování uprchlíků EU dál štěpí

16.10.2015 6:06

V otázce případného trvalého mechanismu rozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie panují mezi jednotlivými členskými zeměmi rozdílné názory. Po summitu v Bruselu to v noci na dnešek uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Státy se podle ní ale dohodly na tom, že se k tomuto tématu ještě vrátí. Že jsou členské země v této otázce výrazně rozdělené, potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka.

Názor na trvalý mechanismus rozdělování uprchlíků EU dál štěpí
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

 Nic takového, co by trvalý mechanismus zahrnovalo, není ale podle něj součástí závěrů vrcholné schůzky. Odmítavý postoj některých zemí střední a východní Evropy prý Merkelová nechápe. Proč tyto státy mají pocit, že se s nimi špatně zachází, si Merkelová nedokáže vysvětlit, obzvlášť proto, že jsou tyto země "upřímnými partnery". Uprchlická krize je podle ní společnou evropskou výzvou. "Myslím, že bude třeba ještě mnoho debat, aby to všichni pochopili," dodala.

"Náznaky debaty", které se dnes kolem tématu objevily, ukázaly podle Sobotky, že členské země jsou v této otázce výrazně rozdělené. Se zavedením trvalého mechanismu, který by Evropské komisi umožňoval v dalších krizích přerozdělování uprchlíků spouštět automaticky, nesouhlasí podle něj "poměrně velká skupina zemí".

 Český premiér dodal, že v závěrech čtvrteční vrcholné schůzky EU zmínka o podobném mechanismu obsažena není.

V reakci na vyjádření Merkelové Sobotka připomněl, že před summitem s kancléřkou krátce hovořil. "Myslím, že jsme si potvrdili, že česko-německé vztahy jsou do té míry robustní a byly tak pečlivě v uplynulých 25 letech vybudovány, že ani uprchlická krize je nepoškodí," myslí si český premiér.

Trauma na všech stranách

Za důležitou má přitom nejen intenzivní komunikaci se zeměmi, které trvalý přerozdělovací mechanismus odmítají. "Měli bychom zesílit také komunikaci se státy, které ten mechanismus prosazují. To se týká též Německa," podotkl Sobotka. Česko tak podle něj nyní bude s Berlínem o dalším řešení migrační krize intenzivněji diskutovat.

Sobotka také připustil, že zářijové přehlasování části členských států EU včetně Česka v otázce mimořádného přerozdělení 120.000 uchazečů o azyl způsobilo "určité trauma", a to na všech stranách. "Nepřispělo to ke sjednocování EU. To hlasování nás spíše rozdělilo," uzavřel premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…