Nebojte se uprchlíků, ale toho, před čím utíkají, zaznělo z ČT

21.08.2015 22:26

Makedonie uzavřela část svých hranic, protože přestala zvládat tlak imigrační vlny. O situaci v zemi, která uprchlickou krizi nezvládá, hovořili zpravodaj ČT David Miřejovský a zástupce velvyslance ČR v Makedonii Josef Brož. Podle zpravodaje je jen pohled na uprchlíky děsivý, jak strašné tedy musí být to, co zažívají, že je to donutí podstoupit tak dalekou a nebezpečnou cestu. Evropa by se podle jeho názoru měla bát toho, před čím utíkají.

Nebojte se uprchlíků, ale toho, před čím utíkají, zaznělo z ČT
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Když jsem mluvil s uprchlíky, říkali, že se stále více zhoršuje situace v tureckých uprchlických táborech... Docházejí tam potraviny, není tam zdravotní péče. Ti lidé nejsou blázni, Evropa by se ale možná měla bát toho, před čím ti lidé utíkají,“ poznamenal zpravodaj s tím, že viděl zbídačené lidi, na které byl děsivý pohled. Jak děsivé tedy musí být to, co tito lidé zažívají na vlastní kůži.

Podle Miřejovského si také musíme uvědomit, že Makedonie není nijak bohatá země a tamní situaci nezvládá. Srbsko či Maďarsko jsou bohatší, a přece situaci téměř nezvládají.

V podobném duchu se vyjádřil i Brož. Makedonská infrastruktura ani úřady nejsou připraveny na takovýto masivní přísun lidí. Většina Makedonců proto oceňuje nasazení armády na hranicích, protože už nevidí houfy uprchlíků putujících po dálnici i železnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…