Nečas navrhuje 20 procent platu dolů, když se nedodrží finanční ústava

08.03.2012 16:43

Pokud nebudou například kraje a města vyrovnaně hospodařit, sníží se dotyčným ústavním činitelům plat o 20 procent. To je návrh ODS, která chce zavést sankce i pro členy vlády, pokud nedodrží finanční ústavu.

Nečas navrhuje 20 procent platu dolů, když se nedodrží finanční ústava
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

Finanční ústava by podle představ ODS měla být prosazena do konce letošního roku. "Její neschválení by byl natolik negativní signál, že její nepřijetí by mohlo mít i významné makroekonomické a rozpočtové dopady. To by mohlo vést až ke snížení ratingu. Nedokážu si představit, že by demokratické strany nepřijaly tuto ústavu," prohlásil premiér Petr Nečas.

Vymáhání pravidel finanční ústavy by mělo být zajištěno tím, že v případě nedodržení se zodpovědným ústavním činitelům sníží plat o 20 procent.

Součástí návrhu je i dluhová brzda, tedy omezený dalšího zadlužování státu. Podle Nečase by se aktivovala při dluhu veřejných financí nad 44,99 procenta HDP. Předloni byl český dluh 37,6 procenta HDP, pro přijetí eura je stanovena hranice na 60 procentech.

Nové pravidlo se však nebude vztahovat jen na samotný stát, ale i kraje a obce. "Nemůže nastat situace, že by stát šetřil a obce a kraje by se zadlužovaly," vysvětlil premiér. "Mimochodem toto pravidlo je zavedeno i ve fiskálním paktu EU," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …