Nečas o tuposti některých médií. V justici prý nejde o boj dobra se zlem

03.03.2012 8:33

Premiér Petr Nečas (ODS) tvrdí, že současný konflikt mezi Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a pražským vrchním zástupcem Vlastimilem Rampulou není žádným bojem mezi dobrem a zlem, jde pouze o souboj dvou klanů usilujících o moc. Kořeny tohoto nechtěného zápasu, který justici poškozuje, je podle premiéra třeba hledat v době, kdy byla nejvyšší státní zástupkyní Marie Benešová (ČSSD). Rozhovor se šéfem vlády přináší sobotní Lidové noviny (LN).

Nečas o tuposti některých médií. V justici prý nejde o boj dobra se zlem
Foto: Martin Kovář
Popisek: ODS ještě s Nečasem v čele

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se ve sporu mezi státními zástupci jednoznačně postavil na stranu Pavla Zemana. Podle premiéra je to velmi podivné, protože před několika lety sám uvedl Rampulu do funkce vrchního státního zástupce a teď se ho snažil odvolat na základě důvodů, které jsou podle mínění soudu nezákonné. Je tedy na ministrovi spravedlnosti, aby tuhle situaci urovnal. Přitom ji podle Nečase nezpůsobil, vina podle premiéra leží na bedrech někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové (ČSSD).

„Vysvětlení musíme hledat hodně v minulosti, a to době působení stávající místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové jako nejvyšší státní zástupkyně. V té době začala velmi silná politizace státního zastupitelství. Vzpomeňme si na její výroky o gubernátorech, na politický útok na starosty a primátory za ODS. Na evidentní pokus o kriminalizaci tehdejšího kladenského primátora pana Wolfa. Na obrovsky rostoucí vliv bývalých komunistických prokurátorů v čele s panem doktorem Fenykem,“ tvrdí Nečas.  

Klany se léta mydlí hlava nehlava

Právě tehdy se podle premiéra začala velmi dramaticky politizovat soustava státních zastupitelství. Od té doby se také začaly záhadně nedošetřovat některé věci, které se šetřit měly. To byl okamžik, kdy se měla vyšetřovat privatizace Mostecké uhelné, gripeny a podobně. Již tehdy se vytvořily velmi silně polarizované skupiny ve státním zastupitelství, jakési klany, které spolu začaly bojovat. Některé byly ochotny tuto politizaci akceptovat, některé ne.

„Považuji za nesmírně naivní, řekl bych až za projev myšlenkové tuposti části českých médií, že naskočily na hru, že je tady souboj dobra se zlem. Spravedlivých s nespravedlivými. To je léta letoucí vedený klanový boj o pozice, moc a vliv ve státním zastupitelství. Ty klany se mydlí hlava nehlava,“ zdůrazňuje premiér.

Postup ministra Pospíšila, který pohrozil svou rezignací v případě, že Rampula neodejde z úřadu, považuje Nečas za nešťastný také proto, že se z jistého úhlu pohledu může jevit jako pokus o nepřijatelné ovlivňování nezávislých soudů.

Za zmínku stojí, že premiér v rozhovoru podpořil Nejvyššího státního zástupce Zemana, když uvedl, že má jeho důvěru. Zároveň se premiér neobává toho, že by vrchní státní zástupce začyl rozdávt jedno obvinění za druhým ve snaze zbavit se Nálepky „zametač“ kauz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…