Nečas zopakoval: Levice chce v ÚSTR prosazovat svůj pohled na minulost

13.04.2013 20:41

Premiér Petr Nečas se znovu vyjádřil k vyhrocené situace okolo Ústavu pro studium totalitních režimů. Zopakoval, že odvolání ředitele Daniela Hermana bylo výsledkem dohody sociální demokracie s komunisty.

Nečas zopakoval: Levice chce v ÚSTR prosazovat svůj pohled na minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Toto rozhodnutí je podle něho součástí sílící spolupráce těchto dvou levicových stran a snahy po jejich sjednocení. Levice se prý snaží prosadit vlastní pohled na předlistopadovou minulost. Tentokrát pod záštitou Jiřího Dienstbiera a Lubomíra Zaorálka.

Hraje se o archívy StB

Premiér zopakoval, že personální výměny na ústavu mají pomoci získat komunisty pro budoucí vládní spolupráci. „Sociální demokracie si tak u komunistů předplácí budoucí otevřenou či skrytou koalici s komunisty, která už dnes funguje na krajích,“ uvedl Nečas.

Stejně jako odvolaný ředitel Herman premiér tvrdí, že jde sociálním demokratům především o kontrolu nad archívem dokumentů komunistické státní bezpečnosti. „ODS přitom nechce nic jiného, než to, aby Ústav nebyl vykladačem nebo přepisovačem historie, ale aby postupně zveřejňoval to, co archivy – po opravě zjevných chyb a omylů – ukrývají,“ zakončil. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …