Nechte uprchlíkům otevřené dveře, vyzval otec utonulého syrského chlapce, nad jehož fotkou se loni dojímal celý svět

02.09.2016 18:33

Otec utonulého Syřana Aylana Kurdiho, jehož fotografie přesně před rokem obletěly celý svět, apeloval na lídry všech zemí světa, aby nechali své dveře otevřené a pomáhali uprchlíkům. „Každý den myslím na své syny,“ prohlásil. A kritizoval současný přístup Evropské unie.

Nechte uprchlíkům otevřené dveře, vyzval otec utonulého syrského chlapce, nad jehož fotkou se loni dojímal celý svět
Foto: Lucie Sýkorová
Popisek: Čekání na vlak

Migrační krize stále probíhá a do Evropy přicházejí další a další lidé, kteří přišli o domov. Podle Abdullaha Kurdiho je situace dokonce horší než v době, kdy se přes Středozemní moře pokusil přeplavit se svými dvěma syny a manželkou on. Z celé rodiny tehdy přežil jako jediný.

Od té doby se z celé migrační krize stala pro Evropskou unii věc „politicky toxická“ a nikdo neví, jakým způsobem ji správně řešit.

Smrt Aylana Kurdiho přitom dala uprchlíkům tvář v médiích, něco, s čím se šlo nějakým způsobem ztotožnit. Rozhořčení však netrvalo zdaleka tak dlouho, jak by bylo nutné. Veřejnost rychle zapomíná.

„Ve skutečnosti se to ještě zhoršilo. Válka eskalovala a další lidé opouštějí zemi,“ poznamenal o válce v Sýrii Abdullah, který v současnosti žije v iráckém Kurdistánu.

„Doufám, že všichni lídři světa se pokusí udělat ten správný krok a zastavit války, aby se obyčejní lidé mohli vrátit zpět ke svým životům,“ řekl Abdullah v rozhovoru pro BBC.

„Proč před tím zavíráme oči? Proč jim nedokážeme pomoci? Tohle pokračuje už šestým rokem. Nemůžeme se na to dívat, lidé umírají každý den. I děti, nevinné děti,“ dodala Abdullahova sestra Rehana, která uvedla, že rok od smrti synovce byl velmi „stresující a bolestivý“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…