Nechtějí. Americká armáda nemá kde brát vojáky. Analytik se nediví

17.12.2023 18:05

Spojené státy americké do nového roku vstoupí s nejmenší armádou od roku 1941, kdy se USA zapojily do 2. světové války. Náborové cíle nebyly splněny v armádě, námořnictvu a letectvu o 41 tisíc osob. Velkou výzvu pro armádu představují hlavně rekruti z řad generace Z, kteří mají podle amerického náměstka ministra obrany nízkou důvěru v instituce. Podle analytika Tylera Weavera je však za nízkou ochotou hlásit se do služby něco jiného.

Nechtějí. Americká armáda nemá kde brát vojáky. Analytik se nediví
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39911 lidí
Představitelé Pentagonu uvedli, že Spojené státy americké do roku 2024 vstoupí s nejmenší armádou za posledních 80 let. Počet vojáků v příštím roce klesne na 1 284 500 osob, což je nejnižší počet od dob před vstupem Spojených států do druhé světové války. Náborové cíle nebyly splněny v armádě, námořnictvu i letectvu, a to o 41 tisíc osob.

Podle ministerstva obrany bude mít armáda v aktivní služně 445 tisíc vojáků. O 8,4 % méně než v posledních třech letech. Námořnictvo bude mít o 10 000 námořníků méně, což je pokles o 3 %, a letectvo bude mít o 13 475 letců méně, což je pokles o 4 %, a námořní pěchota bude mít o 8 900 příslušníků v aktivní službě méně než v roce 2021, což představuje pokles o téměř 5 % za podlesní tři roky.

K tomu čelí jedné z „největších výzev“, protože se snaží zvýšit nábor příslušníků z generace Z, informoval deník Daily Mail. Podle představitelů Pentagonu by mělo dojít k „národnímu povolání do služby“.

„Potřebujeme větší síly, a to v každém odvětví. Ale čísla určuje realita náboru, nikoli to, co skutečně potřebujeme,“ řekl senátor Roger Wicker, který zasedá ve výboru pro ozbrojené síly.

„Přestože je obraz současného náborového prostředí velmi obtížný, ministerstvo obrany a vojenské útvary spolupracují na řešení problémů, zlepšování procesů a rozšiřování povědomí o mnoha možnostech, které vojenská služba nabízí,“ uvedl náměstek ministra obrany pro personál a připravenost Ashish Vazir.

K této zprávě o zmařeném náboru do armády se na sociální síti X vyjádřil i analytik Tyler Weaver a k tomu zprostředkoval slova náměstka ministra obrany pro personál a připravenost Ashishe Vazira. Podle toho jsou na vině tyto faktory. Silná ekonomika, menší počet způsobilých osob, nízká míra důvěry v instituce generace Z. „Zvláštní, že se to stalo problémem až za Bidena,“ nadhodil analytik Weaver.

Dále náměstek zmínil jako možný důvod pro nízký počet uchazečů do služby to, že generace Z stále méně usiluje o tradiční život a kariéry. Sklon ke službě podle náměstka může být způsoben i tím, že mladí lidé nemají v rodinách dostatek rodinných příslušníků ve službě. „Poprvé velký počet veteránů odrazuje své rodinné příslušníky od vstupu do armády v podstatě z politických důvodů,“ dodal analytik.

Podle Weavera je navíc americká ekonomika v hrozném stavu, takže logikou náměstka by se lidé měli hrnout do služby.

Náměstek ministra obrany následně zmínil i výhody vojenské služby, které Weaver s lehkostí vyvrátil.

Konkurenční plat a výhody? „Současný roční plat pro E-3 s délkou služby pod 2 roky je 27 108 dolarů před zdaněním, a to pracujete 11 hodin denně a bydlíte v kasárnách,“ upozornil Weaver.

Kariérní vzdělávání? „Po odchodu z armády se budete muset rekvalifikovat na civilní trh práce,“ doplnil.

Smysluplné a motivující poslání? „Budete strkat prsty do hráze kolabujícího impéria, které vám ani vaší rodině nepřináší sebemenší prospěch,“ řekl Weaver.

Podle analytika je neřešeným problémem rekrutování fakt, že cílové rekrutující skupiny opovrhují woke kulturou, ale vedení armády ji na důkaz důvěry v administrativu prezidenta Joea Bidena podporuje: „Zatímco fialovovlasý a genderově nebinární slon v místnosti zůstává naprosto neřešen, protože nedejbože abychom si přiznali, že primární demografické skupiny rekrutující se do ozbrojených sil opovrhují woke kulturou, a kolektivní vedení se do ní naprosto opřelo v rámci demonstrace performativní věrnosti Bidenově administrativě.“

Hlavním důvodem pro to, proč by kdokoliv měl chtít vstoupit do armády, podle analytika zůstávají výhody pro lidi absolvující vojenskou službu, které již jsou obsaženy v zákoně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nedávno tady, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 17.12.2023 19:05:04
,, odborník ,,psal jak rusové shání lidi do armády,,To byl výsměch a urážení,,A co ti nadšení borci z ua co raději zdrhli než zemřít za zelenyho nacka,,To tupci cechackove rádoby hrdinové rádi padnou s orlici na hrudi a pravicí zdviženou,,Ale spíš se s první salvou nestihnou utřít zadky,, Zadní hrdinové ale tupci,,

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …