Nechtěli na něj plýtvat testem, a přece... Pavel Bém má koronavirus

03.04.2020 13:13

Někdejší primátor Prahy za ODS Pavel Bém prochází nemocí COVID-19. Je z toho prý zaskočený. Když chtěl, aby mu udělali testy na stanovištích v Praze, odmítli ho, že nemá příznaky, tak ho testovat nebudou. Našel si tedy jinou cestu...

Nechtěli na něj plýtvat testem, a přece... Pavel Bém má koronavirus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Bývalý primátor Prahy Pavel Bém minulý týden vyrazil do Všeobecné fakultní nemocnice na tradiční poradu s kolegy. Po poradě zamířil do pracovny a tam na něj z počítače vyskočil e-mail.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

Že jsem pozitivní, mě zaskočilo. Neměl jsem absolutně žádné příznaky nemoci. Přemýšlel jsem, co budu dělat. Hlavou se mi honilo, že musím za primářem. Ale hned mi došlo, že už se nesmím s nikým stýkat, když jsem infekční, tak jsem mu zavolal,“ popsal Bém týden staré události Hospodářským novinám.

Pak už ho čekala jen karanténa.

V březnu byl prý pracovně v Kanadě, ale ani po návratu nepociťoval nic a chtěl se nechat otestovat jen pro jistotu, aby věděl, že neohrožuje své pacienty.

V nemocnici i na odběrových místech zřízených v Praze ho však otestovat odmítli. Zdůvodnili to tím, že když nemá příznaky, nebudou na něj plýtvat testovací sadou. Prý jich mají málo.

Kontaktoval tedy soukromou laboratoř Tilia v obci Pchery u Prahy epidemioložky Soni Pekové. Soňu Pekovou veřejnost zná díky tomu, že ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch nepravdivě o této lékařce řekl, že vzorky pacientům v některých případech odebírala nestandardně.

„Ale ptám se: když jsem já náhodně zachycený, jsem jen výjimka, anebo je pravděpodobné, že takových lidí běhá po světě hodně? Bohužel myslím, že je takových lidí hodně, určitě více než těch, kteří jsou pozitivně testovaní,“ vyjádřil svůj názor Bém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…