Nedělejte z nás voly, je to na palici, vzkazují politikům lidé. Toto jsme se na ulici dozvěděli ohledně povolebních zákulisních čachrů

25.10.2014 10:18

REPORTÁŽ Jak ukazují některé průzkumy, politickou situací v České republice je znepokojeno stále více lidí. Mnozí občané reagují na stav české politiky tím, že volby ignorují a volební místnosti pak ani nenavštíví. Podobně tomu bylo i při nedávných komunálních volbách, jež se s velkou volební účastí nesetkaly. Pomyslnou apatii pak může prohloubit i fakt, že na některých místech republiky nerozhodly hlasy voličů, nýbrž zákulisní dohady zkušených politických šíbrů.

Nedělejte z nás voly, je to na palici, vzkazují politikům lidé. Toto jsme se na ulici dozvěděli ohledně povolebních zákulisních čachrů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Někteří starostové se po nedávných volbách poroučeli do řad opozice, a to i přesto, že dostali od voličů největší důvěru a volby ve své obci či městě vyhráli. Podobně tomu bylo i v Plzni, konkrétně na třetím městském obvodu, v jehož vedení stál po dvě funkční období Jiří Strobach. Ten letošní volby se svým hnutím, příznačně nazvaným Jiří Strobach - Náš starosta, s přehledem vyhrál, přesto by měl městskou část vést sociální demokrat Radislav Niederbauer, jenž Strobachovi předchozí čtyři roky sekundoval v roli místostarosty.

(Ne)zvítězivší vítězové

Známé heslo praví, že vítěz bere vše, nebo nic. Tím jako by se řídili i někteří starostové z jižního Plzeňska, již se navzdory volebním výsledkům svých postů vzdali. Jedním z nich je i Marek Sýkora, který v Dobřanech před více jak čtyřmi lety přebíral pozici starosty po svém otci. Pokračovat ve vedení obce Nepomuk odmítl i mladý sociálnědemokratický starosta Václav Kovář, kterého následovali straničtí kolegové Vladimír Šmolík z Rokycan a horažďovický Karel Zrůbek.

Otazník stále visí i nad hokejistou Michalem Dvořákem. Ten kandidoval do Zastupitelstva města Plzeň za hnutí Občané Patrioti, po volbách měl usednout do křesla uvolněného radního pro sport. Hokejový dres za politický se mu však měnit nechce. Každopádně by podle jeho tvrzení, publikovaném v Plzeňském deníku, chtěl v extralize dál pokračovat. Podobně je na tom i jeho stranický kolega - režisér „zvířecích" večerníčků Václav Chaloupek, který se údajně rozhodl přenechat zastupitelský post svému náhradníkovi, byť díky preferenčním hlasům výrazně „poskočil“ z téměř nevolitelného místa ve středu kandidátky.

Nevyzpytatelné ANO, zarmoucená topka…

Výsledky voleb západočeské občany příliš netěší. Vydali jsme se proto do ulic krajské metropole zjistit názory běžných občanů. Řada z nich nás jen minula. Někteří mávli rukou, jako že už to mají za sebou a nechtějí nic komentovat. Zklamáním se netajil třiadvacetiletý student Tomáš, který vkládal naděje do plzeňské TOP 09. „Mě velice zklamalo, jak si ve volbách vedly pravicové subjekty, zejména topka na západě Čech. Tam jsem očekával mnohem lepší výsledek," vyjádřil se k volebnímu výsledku strany, jež v plzeňském zastupitelstvu skončila opět v řadách opozice. Podle něj navíc byla plzeňská topka konstruktivním protipólem místní „modro - oranžové" koalice.

„Doufal jsem, že to občané vidí a hlas této straně dají. Bohužel, lidé se přiklonili na jinou stranu. Jak to bude dál, uvidíme, ale výsledky voleb jsem zklamán," dodal mladý plzeňský volič. Volebními výsledky je naopak příjemně překvapena šestašedesátiletá seniorka Jaroslava, jež kvituje povolební neúspěch plzeňské organizace Babišova hnutí.

„Těší mě, že ANO propadlo. To mě těší ze všeho nejvíce. Ty jejich nabubřelé fráze a billboardy, všichni s happy úsměvy - tím mě úplně rozčilovali. To je to, co mě těší, protože se obávám, že hnutí ANO je pro spoustu lidí i jejich potencionálních možných partnerů velmi nečitelné. Nemají žádný program a hesla 'Prostě to uděláme, prostě to zařídíme!' mně přijdou velmi vágní," zhodnotila kampaň hnutí důchodkyně a dodala: „Jsou nečitelní, bez vlastního programu, neznámí lidé, kteří v politice nedělali ani na té základní samosprávě, aby měli alespoň nějakou zkušenost. To by mě opravdu děsilo, kdyby tací lidé přišli do vedení měst, obcí, a myslím, že by to pomalu hrozilo krachem."

Pozitivní hodnocení si Babišovo hnutí nevysloužilo ani od mladé zdravotní sestry Romany. „Ve hnutí ANO není žádný politik, ale samý podnikatel, který si to zaplatí. Tací lidé by neměli do politiky vůbec chodit. Znám třeba toho Šrámka a vím, že se v tom nepohybuje a že si to zaplatil jen proto, aby se dostal tam, kam potřebuje," je přesvědčena pětadvacetiletá dívka z Plzně.

Volby: Sázka na jistotu?

To, jak volby na západě Čech dopadly, nechává chladným dvaapadesátiletého hostinského Václava z okrajové části Plzně. „Já to beru zajímavě, protože je obrovská zajímavost, že vždycky někoho volím a nakonec vyjde úplně někdo jiný. Beru to tedy dost sportovně, možná jsem si na to mohl i sázet, protože bych stejně nevyhrál. Strašně mě překvapuje, jak můžou lidi na kandidátku napsat dopředu a oni jsou potom vzadu, a ti, kteří jsou vzadu, jsou zase vepředu. To je prostě na palici," komentuje s úsměvem ve tváři a vzápětí přichází s nápadem, jak by mohla vypadat organizace příštích voleb: „Ať nedělají z lidí voly, ať udělají třeba čtyři jména, my jim to potvrdíme. Možná by se nemuselo chodit ani do volební místnosti, mohlo by se to posílat rovnou na radnici, nebo by nás mohli obcházet, alespoň se člověk nemusí kodrcat až do nějaké volební místnosti, a udělal bych to, oni říkají, že by to bylo lepší na jeden den," vysvětlil a s mávnutím ruky pak mezi zuby procedil: „Vždyť je to stejně jedno."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, Jan Polívka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…