Nedůvěra vládě? Zeman by Babiše podržel až do voleb. Jenže právníci to vidí jinak. A Bartoš už se hlásí o schůzku

25.04.2021 17:43

Prezident Miloš Zeman prý podrží v případě vyslovení nedůvěry vládu Andreje Babiše až do řádných voleb u moci. Snesla se na něj okamžitě vlna kritiky. Pražští a brněnští právníci mají jasno. „Zeman rozpustit Sněmovnu musí, není jiná cesta.“ Mluvit do toho chtějí i Piráti a koalice SPOLU. Bartoš bude žádat schůzku na Hradě.

Nedůvěra vládě? Zeman by Babiše podržel až do voleb. Jenže právníci to vidí jinak. A Bartoš už se hlásí o schůzku
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na CNN Prima News

Prezident Miloš Zeman v nedělním pořadu Partie televize Prima prohlásil, že v případě, kdyby Sněmovna současné vládě hnutí ANO a ČSSD vyslovila nedůvěru, nechal by kabinet premiéra Andreje Babiše dovládnout v demisi až do voleb. Zdůvodnil to tím, že do voleb zbývá jen pár měsíců.

K nápadům opozice o konání předčasných voleb také řekl: „Spekulace o tom, že je 120 hlasů, které umožňují rozpuštění Sněmovny, je naprosto mylná. Kdyby si tito naivové přečetli ústavu, tak by si zjistili, že prezident v takovém případě může, ale nemusí Sněmovnu rozpustit.“ Prezident také vyzval poslance, aby nedělali chaos před řádnými volbami.

Podle ústavního právníka Jana Wintra však má prezident povinnost rozpustit Sněmovnu, pokud usnesení podpoří tři pětiny poslanců, a to bez zbytečného odkladu. Podle Wintra o správnosti takového postupu nepanují žádné pochybnosti.

Také podle Ladislava Vyhnánka z brněnské právnické fakulty prezident musí rozpustit Sněmovnu, pokud se na tom usnese 120 poslanců. Žádný jiný výklad neexistuje. „Prezident tak bez jakýchkoliv pochybností nemá prostor pro uvážení,“ uvedl Vyhnánek.

Pro možnost vyvolat předčasné volby, po schválení volebního zákona Senátem, se vyslovili v minulém týdnu hlavně Piráti. Komunisté a hnutí SPD o tom chtějí jednat nejdříve po schválení volebního zákona, SPD se podle jejího šéfa Tomia Okamury předčasných voleb nebojí. Senát má o volebním zákonu jednat koncem dubna.

Piráti kvůli rozpuštění Sněmovny údajně hodlají oslovit všechny ostatní parlamentní strany. O setkání bude předseda Ivan Bartoš žádat právě i prezidenta Zemana. Koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyzvala minulý týden premiéra Babiše, aby požádal Sněmovnu do uplynulého čtvrtka o důvěru, jinak bude vyslovení nedůvěry vládě chtít také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…