Nefunkční státní správa srážela Česko, říká Gajdůšková. Teď se to prý změní

28.01.2015 22:25

Poslanci se před kamerami přeli o to, zda Česku pomůže nově vybraný "superúředník" - náměstek ministra vnitra pro státní správu. Zatímco bývalá senátorka Alena Gajdůšková děkovala vládě, místopředseda ODS Martin Novotný byl o poznání skeptičtější. Nemáme prý čekat zázraky. Jak to tedy bude doopravdy?

Nefunkční státní správa srážela Česko, říká Gajdůšková. Teď se to prý změní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Vláda s definitivní platností vybrala prvního českého "superúředníka", pod něhož bude podle nového služebního zákona spadat státní správa. Stal se jím Josef Postránecký. Zajistí odpolitizování této oblasti? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, místopředseda sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek a místopředseda ODS Martin Novotný.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

"Dovolte, abych poblahopřála vládě, že tento krok byl udělán, protože je to první vláda, která takto naplňuje služební zákon," zahájila své vystoupení bývalá senátorka Gajdůšková. "Ono se málo mluví o tom, že konkurenceschopnost České republiky srážela nefunkční státní správa, a doufám, že se to teď zlepší," pokračovala. Josefa Postráneckého vnímá jako profesionála. Odpolitizování státní správy by mělo napomoci především to, že je "superúředník" jmenován celou vládou, a to pouze na jedno šestileté období.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle Bartoška se konečně jasně projevila politická vůle, která říká, že chceme odpolitizovat státní správu. Novotný byl však podstatně skeptičtější. "My jsme podpořili ten zákon, ale nečekáme od něho zázraky, jsme realisti," uvedl představitel ODS. Zda služební zákon skutečně pomůže, ukáže až "život". Lidé zatím příliš nezaznamenávají, že státní správa narůstá.

Gajdůšková trvala na své pozitivním pohledu, protože od teď už nebude možné, aby po volbách přišel na ministerstvo nový stranický šéf a provedl tam "Noc dlouhých nožů". Bartošek to viděl stejně. Koaliční politici byli také přesvědčeni, že se svou stížností k Ústavnímu soudu ČR proti služebnímu zákonu neuspěje prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…