Nejdříve nechtěl Blažka hodnotit... Šéf Unie státních zástupců pak spustil v ČT

13.03.2023 21:15 | On-line

Prezident Unie státních zástupců ČR Jan Lata v pořadu Interview ČT24 chválil premiéra Petra Fialu (ODS), že nepodepsal abolici pro bývalého kancléře Vratislava Mynáře, o kterou jej žádal Miloš Zeman. „Končící prezident může dělat ledacos. Proto doufáme, že se neblázní, jak prezident, tak premiér,“ varoval před „rizikem svévole“. Prozradil, co říká na to, že se ministr spravedlnosti dožaduje informací v živé kauze brněnských bytů.

Nejdříve nechtěl Blažka hodnotit... Šéf Unie státních zástupců pak spustil v ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident Unie státních zástupců Jan Lata

Těsně před koncem svého mandátu prezident Miloš Zeman žádal premiéra o podepsaní abolice pro kancléře Mynáře, chtěl, aby nebyl trestně stíhán. Uvedla to Česká televize s odkazem na ředitele legislativního odboru Hradu. Dokumenty jsou vedeny jako tajné.

Tato ochrana podle Laty do našeho právního řádu patří: „Já si myslím, že patří, ovšem je dobře, že je vázána na kontrasignaci premiéra. A v tomto případě, myslím, je dobře, že pan premiér ten návrh pana prezidenta neakceptoval a tu abolici nekontrasignoval," uvedl.

„Pokud je to shoda dvou ústavních činitelů, tak myslím, že to riziko svévole se snižuje, ale pořád tu můžou být nějaké mimořádné případy, kdy je na místě tu abolici přidělit,“ řekl. „Končící prezident může dělat ledacos. Proto doufáme, že se nezblázní, jak prezident, tak premiér, který má stále nějakou politickou odpovědnost,“ reagoval na komentáře, že „prezident by se mohl také zbláznit a pak udělit abolici všem svým spolupracovníkům a blízkým“.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí
Zároveň Lata zmínil, že je to i o odpovědnosti voličů, kteří volí prezidenta a kteří volí Sněmovnu.

Udělení abolice podle Laty má mít hlavně humanitární důvody, zmiňuje i případ těžké nemoci. „Abolice je věc mimořádná, ale to, že je to věc mimořádná, neznamená, že nemůže být součástí právního řádu,“ sdělil.

„Zdá se mi, že prezident Zeman testoval rozsah svých oprávnění někdy velmi hraničním způsobem a předpokládám, že jak nově zvolený prezident, tak další prezidenti v tomto pokračovat nebudou,“ dodal s tím, že z toho důvodu si nemyslí, že by bylo třeba dělat nějaké právní změny.

Jak pevná je nezávislost české justice? „Myslím si, že justice nepodléhá politickým tlakům. Myslím si, že je nezávislá,“ konstatoval Lata, který odmítl hodnotit, zda máme nyní dobrého ministra spravedlnosti, kterým je Pavel Blažek. „To mi nepřísluší hodnotit, nechci to hodnotit.“ Jeho reakci moderátorka Barbora Kroužková glosovala, že „názor má, ale nechce ho říct veřejně", nato se Lata jen mlčky pousmál. „Chápu,“ pousmála se i Kroužková.

U ministra spravedlnosti se ještě pozastavili. Blažek totiž žádá informace v živé kauze kupčení s městskými byty v Brně.

Unie státních zástupců ČR uvedla, že způsob, jakým se Blažek o případ zajímá, „je nešťastný“. Lata toto stanovisko nyní rozvedl: „V prvé řadě je nutno konstatovat, že ministr využívá svého zákonného oprávnění požadovat informace po státním zastupitelství. Nezaregistroval jsem, že by nějakým způsobem pokoutně, neveřejně na někoho tlačil a někoho ovlivňoval, to je nutno zdůraznit."

„Na druhou stranu je to kauza poměrně rozsáhlá a složitá. Došlo k tomu, že v případě několika obviněných bylo usnesení o zahájení jejich trestního stíhání zrušeno, což si myslím, že je postup, který je standardní. Pan ministr jaksi takřka zaplavil státní zastupitelství řadou dotazů a hovoří o tom, že justice tu zásadním způsobem selhává. Nepamatuji se, že by se nějaký ministr spravedlnosti touto formou a takto intenzivně zaměřil na jeden konkrétní, mediálně zajímavý případ,“ dodal Lata.

„Nechci hodnotit, jestli pan ministr má, nebo nemá vazby na osoby, které v té kauze figurují, ale přijde mi zarážející jednak četnost dotazů a ta vyjádření pana ministra, že se jedná o zásadní selhání orgánů činných v trestním řízení, pokládám to za neadekvátní,“ doplnil prezident Unie státních zástupců ČR Jan Lata s tím, že za špatné považuje Blažkovy výroky i četnost jeho dotazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…