Nejmocnější úředník, který bude řídit skoro vše? Vláda ho jmenuje bez výběrového řízení

01.04.2014 9:23

Superúředník, jak je někdy generální ředitel státní správy nazýván, asi nevzejde z výběrového řízení. O jeho výběru možná rozhodne přímo vláda. Informují o tom úterní Hospodářské noviny. V této souvislosti upozorňují, že jedním z ústředních motivů vznikajícího služebního zákona, který post superúředníka zavádí, je právě to, aby se lidé do služeb státu hledali na základě výběrových řízení, kam se může přihlásit více kandidátů, a ne v přítmí politických kuloárů.

Nejmocnější úředník, který bude řídit skoro vše? Vláda ho jmenuje bez výběrového řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

„Výběrové řízení na to místo by nemělo být, je to rozhodnutí vlády. Budou stanovena kritéria, kdo se může stát generálním ředitelem,“ cituje list poslance Jeronýma Tejce. Ten se podle listu na přípravách zákona, jenž má zajistit depolitizaci české byrokracie, podílí za sociální demokracii. Že by generálního ředitele státní správy vybrala samotná vláda, prý připouští i premiér Bohuslav Sobotka.

V budoucnosti by měla vláda vybírat generálního ředitele ze státních tajemníků, jejich posty ale zatím obsazeny nejsou.

List upozorňuje na to, že generální ředitel bude klíčová funkce a pokušení politiků dosadit tam někoho, kdo jim bude nakloněn, bude velké. Bez jeho svolení nebo souhlasu jeho podřízených totiž nepůjde na ministerstvech dělat žádné personální změny. „Cílem zákona o státní službě, s nímž počítá i česká Ústava, ale který nikdy nezačal platit, je totiž postavit zeď mezi politiky a úředníky. Aby se nestávalo, že po volbách si ministři s sebou přivedou nejen nové náměstky a tiskové mluvčí, ale i šéfy odborů či vedoucí oddělení,“ napsal deník. Podle něj se zákon o státní službě bude vztahovat na asi 80 tisíc zaměstnanců ministerstev, státních fondů, příspěvkových organizací, úřadů práce či sociální správy.

List podotýká, že EU už naši zemi několikrát varovala, že pokud nebude mít ČR do roku 2015 funkční normu, která by odclonila politiky od úředníků, může Česko přijít o část evropských dotací.

Ve Francii je státní správa úplně jinde než v ČR

Deník přináší rozhovor s českým politologem Lukášem Mackem, který žije ve Francii, o jeho zkušenostech s tamní státní správou. V zemi galského kohouta provedli průzkum, z něhož vyplývá, že vysoké procento mladých Francouzů považuje za ideální profesní dráhu nástup do státní správy. „Ve Francii je velmi vysoká prestiž státu, lidé k němu vzhlížejí, hodně od něj čekají,“ uvádí Macek.

Francouzská státní správa prý funguje relativně dobře, jako příklad dává daňový úřad. Naopak na nefunkční aparát narazil v oblasti sociálního pojištění. Protože ale silná státní správa je velkou zátěží pro tamní ekonomiku, vláda se ji snaží omezovat. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy zavedl opatření, že za každé dva zaměstnance státní správy, kteří odešli do důchodu, přišel jen jeden nový. Toto drastické opatření bylo později zmírněno, ale i současný prezident Francois Hollande chce v příštích letech ušetřit 50 miliard eur a to by se mělo dotknout i státní správy.

Nicméně Macek přiznává, že ve Francii je celkem rozumně nastavená linie, kam už politika nejde. „Ve srovnání s mírou politizace české správy je Francie úplně jinde,“ uvedl politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…