Nejsem rasista, ale vadí mi, že stát živí vyčuránky. Mladí začínají být naštvaní, tvrdí studie

17.05.2016 7:17

Současná mladá generace se nebezpečně radikalizuje. Dokládají to čísla ministerstva vnitra. Podle nich dnes kvůli frustraci ze společnosti podporuje neonacistická nebo anarchistická uskupení přes jedenáct tisíc mladých. A zatímco v roce 1995 byly tři čtvrtiny mladých spokojeny, byť s výhradami, dnes je to jen polovina. Informuje o tom server iDNES.cz.

Nejsem rasista, ale vadí mi, že stát živí vyčuránky. Mladí začínají být naštvaní, tvrdí studie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod a demonstrace proti vlastizrádcům, kterou pořádala Národní demokracie

Nebezpečně přitom roste zejména počet mladých, pro které je jedinou cestou z frustrace společností a systémem radikální řešení. Těch přibylo oproti polovině devadesátých let 23 procent na dnešních 34 procent.

„Zatímco starší generace dává vládě čas, mladá není tak trpělivá. Kromě toho mají mladí pocit, že vzniká například jeden protikorupční zákon za druhým, ale příliš se nezměnilo,“ vysvětluje výsledky sociolog z Univerzity Karlovy Pavol Frič.

Celý text je ZDE

Příkladem radikalizace mladých je devatenáctiletý Patrik. Bydlí v menším městě na pomezí jižních Čech a Plzeňského kraje. Co ví přesně, je to, že až letos půjde poprvé ke krajským volbám, bude volit radikální pravici.

„Nejsem žádný rasista, jen mi vadí, když vidím, jak mladá matka s dítětem sotva vystačí s penězi, a stát živí nejrůznější vyčuránky na sociálních dávkách,“ říká rázně Patrik, mladík studující na učilišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…