Nejsem žádné politické dítě, odvětil Švejnar v ČT na adresu Zemana

08.02.2013 19:28

Známý ekonom Jan Švejnar se v minulých prezidentských volbách utkal se soupeřem Václavem Klausem a boj prohrál. První přímé volby prezidenta se už letos odmítl zúčastnit. „Trochu je mi to líto. Ale učinil jsem pevné rozhodnutí a myslím, že bylo správné,“ prohlásil rozhodně v pořadu Interview na ČT 24. Přesto se domnívá, že v souboji s Milošem Zemanem by měl šanci na vítězství.

Nejsem žádné politické dítě, odvětil Švejnar v ČT na adresu Zemana
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

 

Hlavním důvodem, proč se rozhodl na post hlavy státu nekandidovat, byly prý finance. „Na kampaň není dnes možné sehnat dostatek peněz. Hledal jsem u zdrojů, které byly transparentní, ale marně,“ pokrčil rameny Švejnar. Byl si navíc vědom toho, že ostatní kandidáti nebudou váhat vynaložit na své kampaně velké prostředky, bez nichž to podle jeho názoru nemělo smysl ani zkoušet.

 „Věřím si, že bych býval měl velkou šanci na vítězství,“ pronesl. Rétoriky Miloše Zemana by se prý nebál, protože sám sebe také považuje za argumentačně dobře vybaveného. To si prý ověřil už 90. letech, kdy se spolu v televizních debatách několikrát setkali. A jak dodal, na rozdíl od neúspěšného kandidáta Karla Schwarzenberga není spojený se současnou vládou.

Do ČNB se nechystá

I přes všechny zmatky a problémy, které s sebou přímá volba prezidenta přinesla, považuje Švejnar tento způsob výběru prezidenta za správný. „Bylo to agresivnější a drsnější, než jsme očekávali. Ale to bývá i v jiných zemích,“ poznamenal. Zákon o přímé volbě prezidenta podle něj byl navíc koncipován velmi narychlo, a tak se potýká s mnohými nedostatky. Věří však, že příští volby proběhnou v mnohem pevnějších mantinelech.

Zeman nedávno o Švejnarovi prohlásil, že je politické dítě a vynikající ekonom, a proto by ho rád spatřil v bankovní radě České národní banky. „Rozhodně si jako politické dítě nepřipadám,“ odmítl ekonom toto přirovnání s tím, že až Zemana potká, zeptá se ho, jak tento svůj výrok vlastně myslel. Na práci v ČNB prý ale rozhodně nepomýšlí. „Neuvažuji o tom, věnuji se nyní jiným aktivitám. Tím samozřejmě neupírám této instituci její důležitost,“ podotkl.

Další boj o místo na Hradě propukne za pět let. Zúčastní se ho i on? „To je příliš, příliš předčasné,“ odpověděl s úsměvem. Nikdy prý ale neříká nikdy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…