Nejsme propagandou havlismu, brání ČT svůj dokument

17.11.2010 15:14

Česká televize uvádí dokument k sametové revoluci, ve kterém vystupují hudebník Michael Kocáb, disident Jan Ruml, mladý účastník zásahu na Národní třídě Kryštof Rímský a studentský vůdce Martin Mejstřík.

Nejsme propagandou havlismu, brání ČT svůj dokument

ParlamentníListy.cz se dotázaly mluvčího České televize Ladislava Šticha, zdali není výběr aktérů dokumentu Evoluce 4 z revoluce poněkud jednostranný a zda nebyli i další zajímavé osobnosti z jiného politického směru, s kterými by se dal natočit dokument. Na první pohled se totiž může zdát, že většina osobností patří do skupiny odpůrců Václava Klause.

Havlovi přátelé a Klausovi odpůrci

Michael Kocáb a Jan Ruml totiž patří k okruhu přátel Václava Havla a Martin Mejstřík patří ke Klausovým silným kritikům.

„Časosběrný dokument Evoluce 4 z revoluce začal v roce 1989 točit dokumentarista Pavel Koutecký. Lze jen těžko ovlivnit, které z osobností se rozhodl sledovat a případně, které z nich byly ochotny se na natáčení podílet po celých dvacet let. Projekt je velmi unikátní a rozhodně nepůsobí jako oslava, ale jednoznačná konfrontace názorů mapovaných osobností v jednotlivých etapách jejich polistopadového vývoje. Myšlenka, že se jedná o odpůrce či příznivce kohokoliv, je naprosto vykonstruovaná a hraničící s bulvárním způsobem vytváření pseudokauz," reagoval na dotaz redakce mluvčí ČT Šticha.

Jakla to nepřekvapuje

Ladislava Jakla, který je tajemníkem prezidenta Klause, výběr osob dokumentu nepřekvapil. „Mne to nepřekvapuje. Česká televize je odedávna nástrojem jen jedné názorové a zájmové skupiny. Ostatně soudím, že Česká televize má být zrušena," sdělil ParlamentnímListům.cz.

„Celá Česká televize je nastavena jako jedna z hlavních úderných pěstí antiklausismu, to je letitý, známý problém," doplnil prezidentův vicekancléř Petr Hájek.

Kolik to stálo? Televize mlčí

„Když vidíme to neuvěřitelným způsobem bolševicky přeťápnuté množství různých publicistických pořadů na téma 'Václav Havel a naše dávnější nebo nedávná minulost' v České televizi, tak to o něčem svědčí," dodal Hájek.

Dokumentární cyklus vznikl v koprodukci společnosti Film & Sociologie a České televize za finanční podpory Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. ParlamentníListy.cz se rovněž dotázaly, kolik celý dokument stál. Na to však Šticha odmítnul odpovědět.

Rozpaky aktérů z polistopadového vývoje

V dosud vysílaných dílech cyklu ČT představila porevoluční vývoj Michaela Kocába a Jana Rumla. U obou osobností dokumentaristé zachytili jak období porevolučního zápřahu v politickém dění, tak následné rozpaky z polistopadového vývoje.

Od obou se divák na konci pořadu mohl dozvědět, že si vývoj země zhruba 20 let po revoluci představovali jinak, exministr Ruml se dokonce vyznal ze svého dojmu, že "to všechno prohrál".

Režisér Občana Havla

Natáčení série začal režisér Pavel Koutecký (režisér filmu Občan Havel) v roce 1990 pro jeden z posledních filmových týdeníků promítaných v kinech. Pokračoval v něm až do roku 2006. Na popud producentky Jarmily Polákové v natáčení osudů čtyř protagonistů pokračoval režisér Jan Šikl. Výsledkem jsou čtyři dokumenty, každý z nich v délce 57 minut.

„Dvacet let času od prvních záběrů do dnešních dnů probíhá velmi svižně a diváka tak vtahuje svou dynamikou. Na pozadí osobního života se odvíjejí společensko-politické události, kterými republika za dvacet let procházela a do nichž jsou postavy zřetelně zasazeny. Zaznamenané události životů čtveřice hrdinů jsou v mnohém typické pro vývoj české společnosti od zlomového roku 1989. Časovou osou diváka provedou animované předěly," uvádí televize ve své tiskové zprávě.


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jaroslav Polanský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…