Největší hrozbou je terorismus, uvedl ředitel think-tanku Freudenstein

24.01.2016 17:46

Zástupce ředitele think-tanku Wilfried Martens Centra pro evropská studia Roland Freudenstein uvedl, že Evropané si od konce studené války odvykli pocitu nebezpečí. „Ohrožení terorismem je reálnější, ale i mnohem omezenější než válka s Ruskem s otevřeným vývojem. Proto je nutné o obou věcech vést rozdílné diskuse,“ uvedl Freudenstein v rozhovoru pro server Česká pozice.

Největší hrozbou je terorismus, uvedl ředitel think-tanku Freudenstein
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Podle Freudensteina je třeba se vrátit k logice studené války. „Je třeba nukleární válku plánovat, abychom jí zabránili. Logický základ každého odstrašení je, že něco připravuji proto, abych tomu zamezil. To zahrnuje tři věci – zaprvé schopnost takovou válku vést, zadruhé vůli, připravenost nasadit atomové zbraně a zatřetí schopnost sdělovat první dvě věci potenciálnímu protivníkovi. Ve všech třech bodech jsme momentálně slabí,“ konstatoval. Podle něj je tak důležité modernizovat zbrojení. 

Za uplynulých 25 let podle Freudensteina nebyla bezpečnostní situace horší, než je teď. Za největší hrozbu považuje jednoznačně terorismus. „Existuje řada dalších, více nezřetelných bezpečnostních hrozeb – ohrožení sociální soudržnosti, radikální politické strany – i to jsou v posledním důsledku bezpečnostní problémy. Ale z těch konkrétních bezpečnostně-politických hrozeb je terorismus druhou nejzávažnější po riziku války,“ sdělil. 

Válka s Ruskem na rozdíl od terorismu u nás existuje zatím jen v našich představách. „Dosud Rusko napadlo pouze Ukrajinu a Gruzii. Myslím, že tyto věci nelze úplně srovnávat,“ podotkl.

Následně se vyjádřil také k Islámskému státu a migrační krizi. „Islámský stát, IS, tady není v první řadě proto, aby exportoval terorismus do Evropy. To není jeden z jeho strategických cílů,“ uvedl také Freudenstein. „Nyní k uprchlíkům. Pokud by chtěl IS vyvážet do Evropy terorismus, mohl by to udělat jinak než prostřednictvím třítýdenní nebezpečné cesty přes Turecko a západní Balkán do Německa či Rakouska. Šlo by to levněji. Jestliže za sebou máte takový logistický aparát, jako je IS, lze to zorganizovat šikovněji. Řečeno jinak – logicky to nedává příliš smysl,“ dodal. Jako větší hrozbu vnímá, když se člověk stane saláfistou. 

Původní text ZDE.

„Pokud chceme zachovat schengenský prostor – a východoevropské státy jej chtějí zachovat, protože je zcela v jejich zájmu –, pak je třeba společně pracovat na celoevropském řešení. Obávám se, že v tomto bodě obě strany debaty v uplynulých měsících neukázaly dostatek dobré vůle a vzájemného porozumění. Týká se to tvrdých kritiků Angely Merkelové a jejího kurzu i lidí okolo německé vlády,“ doplnil k migrační krizi Freudenstein. Aby Evropa dostala krizi pod kontrolu, je třeba podle jeho názoru zredukovat počty uprchlíků a zapracovat na příčinách krize, které leží v krizových regionech a válečných zónách světa. Jak také dodal, důležité je rovněž pomáhat v zemích, které bezprostředně sousedí s krizovými regiony. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…