Největší riziko terorismu je teď v těchto zemích, varují bezpečnostní experti po masakru v Paříži

14.11.2015 12:47

Šest teroristických útoků, které otřásly Paříží v pátek večer, při nichž zemřelo více než 120 lidí, paralyzovalo doslova celý svět. A jak podotýká bezpečnostní expert Petr Úpický, otázkou není zda, ale kdy a kde k dalším takovým útokům v Evropě dojde.

Největší riziko terorismu je teď v těchto zemích, varují bezpečnostní experti po masakru v Paříži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Nejohroženější jsou podle bezpečnostních expertů, lidí z okruhů zpravodajských služeb, kteří z pochopitelných důvodů nemohou vystoupit pod svým jménem, nyní stále Británie, Francie a Benelux. A to jednak pro o něco nižší bezpečnostní standardy, ale zejména pro obrovský počet zde žijících přistěhovalců ze svých bývalých afrických kolonií - Alžíru, Maroka a Tunisu, kteří na mnoha místech už vytvořili ghetta, kam se místní policie neodvažuje vkročit. Což platí podle odborníků i v případě Británie, jen s tím rozdílem, že zde jsou největším rizikem Pákistánci z bývalé britské kolonie. A také pro jejich angažovanost v současném boji proti IS, což platí zejména pro Francii, která nedávno do Středozemního moře na podporu Kurdů vyslala i svou jedinou letadlovou loď Charles de Gaulle. Konečně útočník, který v září střílel do lidí ve vlaku z Paříže do Bruselu, byl Maročan. A i když se jednalo o "osamělého vlka", jak se v žargonu zpravodajských služeb říká teroristům bez napojení na nějaké velké ilegální formace, nelze v této souvislosti nevzpomenout na to, že ParlamentníListy.cz už před několika dny ve své reportáži z marockého Rifu upozornily na snadnost, s jakou si lze v Maroku pořídit falešné evropské dokumenty. Jak někteří bezpečnostní experti podotýkají, do Evropy se zatím nedostávají teroristé ilegálně přes plavidla na moři, ale business třídou letadlem. 

Nebezpečí hrozí podle bezpečnostních expertů také Německu a Skandinávii, protože jen v samotném Švédsku je počet muslimských imigrantů skoro milión a napětí v soužití s nimi v majoritní společnosti poslední dobou silně stoupá. Naopak menší riziko nyní hrozí Itálii a Řecku, protože ty se jednak neangažují v boji proti IS, ale také slouží jako tranzitní země pro masy muslimských migrantů a je tedy v zájmu teroristů, aby zdejší policie nebyly přehnaně aktivní a nezablokovaly jejich logistické a zpravodajské kanály a spojení.
 

Anketa

Jste pro obnovení povinné prezenční vojenské služby?

87%
13%
hlasovalo: 12878 lidí

Řecko jako černá díra Schengenu

Také bývalý náčelník Vojenského zpravodajství a dnešní bezpečnostní poradce Andor Šándor uvádí, že zvláště Řecko je z hlediska EU a Schengenu černou dírou s nevalnou pověstí, protože např. semtex použitý pro atentát na Jumbo Jet 747, který vybuchl nad skotským Lockerbie, se do Británie dostal přes Řecko. O propustnosti této jižní hranice EU svědčí i události spojené s nedávným bankrotem země, kdy si pilot řecké armády přeletěl do Turecka nabrat peníze do bankomatu, když řecké banky zastavily výběr hotovostí, nebo jak Řecko laxně přistupuje ke kontrole, registraci a internaci proudu tisíců muslimů, kteří do země vstupují a dál míří na Balkán a do střední a západní Evropy.
 
Slova bezpečnostních expertů ohledně migrantů potvrzuje i česká občanka, která deset let žila v Bruselu, Zuzana Novotná. "Bylo to s nimi šílené," uvedla stručně na adresu migrantů z vesměs francouzsky mluvících afrických zemí.
 
Podle psychologa Karla Pečeného se ve chvílích smrtelného rizika každý zachová tak, jaký opravdu je. "Jde se až na samou dřeň povahy. Bez ohledu na návyky, výchovu, civilizační mimikry, které nás doma v míru svazují a nutí nás stále si jen na něco hrát," uvedl pro ParlamentníListy.cz. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…