Nejvyšší žalobce Zeman o tom, jak Babišovi pomáhá covid. Jde o Čapí hnízdo

12.01.2021 21:50

Koronavirus hraje premiérovi Andreji Babišovi (ANO) tak trochu do karet, zastiňuje jiné problémy. O prodlužování vyšetřování kauzy Čapí hnízdo hovořil v rozhovoru pro Novinky nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Kromě jiného uvedl, že mezi státními zástupci a Ministerstvem spravedlnosti stojí informační zeď.

Nejvyšší žalobce Zeman o tom, jak Babišovi pomáhá covid. Jde o Čapí hnízdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Njvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman se věnoval kauze soudce Zdeňka Sováka, kdy se na něj v této věci osobně obrátila Marie Benešová (za ANO) se žádostí o prošetření možných úniků informací a odposlechů. Nepřímo naznačila, že by mohly být z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Uvedl bych to na pravou míru. Paní ministryně mi volala někdy před Vánoci. Odkázal jsem ji na to, že se v té věci bude postupovat standardně, tak jak se postupuje vždycky. Tím myslím to, že se celá věc prošetří,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

„Zároveň vím, že Vrchní státní zastupitelství v Praze v dané věci postupuje, věc prověřuje, o čemž ministryně nemůže pochopitelně vědět, protože zeď mezi státním zastupitelstvím a Ministerstvem spravedlnosti, co se týká informačních toků vyšetřovaných věcí, je poměrně vysoká a dosti neprůstřelná,“ doplnil Zeman s tím, že jakmile bude mít nějaký výstup, který bude moci ministryni předat, učiní tak.

Pozastavil se také u kauzy premiéra Babiše. Uplynul již rok, kdy nařídil obnovení trestního stíhání Babiše a Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo, na výsledek se stále čeká. „Bohužel do určité míry je veškerá práce ovlivněna tou pandemickou situací, kterou v současné době máme. Berme to v potaz,“ uvedl s tím, že nezbývá než vyčkat, až městské státní zastupitelství dospěje k nějakému výsledku.

Ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze jsou v tomto případě vykonávány dohledové prověrky. „Nemám informace o tom, že by tam byly neodůvodněné průtahy,“ doplnil nejvyšší žalobce.

I když se od té doby s premiérem několikrát setkal, o kauze se ani nezmínil a držel si ve věci odstup. „Jednou jsme spolu hovořili. Bylo to pracovní setkání, a musím říct, že se této věci vůbec nedotkl. Ale on se jí nedotkl ani na jakýchkoli jiných předcházejících pracovních setkáních,“ řekl Zeman. Na otázku, zda si Babiš držel odstup, odvětil: „Ano, což považuji za velice profesionální.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …