Nelegální migranty do kriminálu! A kauza je na světě

16.08.2017 13:42

Donald Trump se opět stal terčem kritiky mainstreamových médií a politických oponentů. Tentokrát za svůj úmysl dát milost bývalému šerifovi Joe Arpaiovi, který čelí obvinění z nezákonného věznění ilegálních migrantů.

Nelegální migranty do kriminálu! A kauza je na světě
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Pětaosmdesátiletý Joe Arpaio působil mezi lety 1992 až 2016 jako šerif ve městě Maricopa, stát Arizona. Za téměř čtvrtstoletí v úřadu si vysloužil pověst rozhodného a respektovaného strážce zákona, který však byl zároveň terčem časté kritiky pro své občas značně kontroverzní způsoby uplatňování práva. Arpaio si ovšem, jak uvádí magazín Newsweek, z kritiky své osoby nikdy nic nedělal a sám se vždy s nadsázkou označoval za „nejdrsnějšího šerifa Ameriky“.

Syn italských přistěhovalců se ale s Trumpem shoduje zejména v názoru na řešení ilegální imigrace. Ostatě také proto Arpaio vystoupil v prezidentově předvolební kampani. O jejich spřízněnosti svědčí také aktuální tweet Donalda Trumpa, ve kterém prezident píše, že pravděpodobně udělí Arpaiovi milost. Šerif-drsňák sice díky svému nesmlouvavému postoji pravidelně bodoval u voličů, ale nyní čelí závažnému obvinění.

V říjnu by měl Arpaio stanout před soudem, kde bude čelit obvinění z pohrdání soudem. Podle federálního soudce podporovatel republikánů záměrně neuposlechl příkazy, aby zastavil umísťování přistěhovalců do vězení kvůli podezření, že jsou v zemi ilegálně. Jak zmiňuje televize NBC News, už předtím maricopský šerif ignoroval soudní nařízení, aby přestal rasově diskriminovat přistěhovalce z Jižní Ameriky.

„Vážně uvažuji o tom, že bych udělil Arpaiovi ‚pardon‘. Udělal toho opravdu hodně v boji proti ilegálnímu přistěhovalectví a je to velký americký patriot. Nezaslouží si aby se s ním takto zacházelo,“ uvedl Trump, který si tak v krátké době vysloužil další kritické ohlasy. Před několika málo dny byl médii a demokraty „popotahován“ za to, že údajně příliš váhal v odsouzením rasových nepokojů ve Virginii. Před čtyřmi dny tam údajný příznivec extremismu najel do zástupu lidí, kteří se účastnili demonstrace.

„Nenechte se mýlit. Prezident svým oznámením o udělení milosti Arpaiovi otevřeně schvaluje rasismus,“ reagovala na Trumpovy záměry aktivistka Cecilia Wangová z Amerického svazu občanských svobod. Samotný Arpaio se k případnému udělení „pardonu“ nijak obsáhle nevyjadřuje. Pouze pro média uvedl, že o nic prezidenta nežádal. „Pokud se však Donald Trump rozhodne milost mi udělit, přijmu ji, protože jsem nevinný.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…