Nemám prověrku, takže si nepřečtu dva až tři materiály za rok, pravil v rádiu Mynář. A přidal pár detailů k Babišovi se Zemanem

18.03.2016 18:18

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl hradní kancléř Vratislav Mynář. S moderátorkou Helenou Šulcovou mluvil o čínských kontaktech prezidenta Miloše Zemana a také o tom, proč Zeman podporuje Andreje Babiše v kauze jeho farmy Čapí hnízdo.

Nemám prověrku, takže si nepřečtu dva až tři materiály za rok, pravil v rádiu Mynář. A přidal pár detailů k Babišovi se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář s chotí

„Já se přiznám, že jsem neměl tu šanci s panem prezidentem to probrat,“ řekl Mynář ohledně uzavření dohody mezi Tureckem a EU a dodal, že Zeman „uvítá jakoukoliv dohodu“, která povede k zabránění další migrace. O této dohodě má však Mynář pochybnosti, protože Zeman ji označil za vydírání ze strany Turecka.

Mynář uvedl, že výsledek dohody bude EU stát hodně peněz a nebude mít kýžené výsledky.

„Já nevím, jestli je správná definice, že se prezident postavil za Andreje Babiše,“ řekl Mynář s tím, že prezident se s vicepremiérem sešel a vyslechl ho, záleží však na „mnoha věcech“. Mimořádná schůze v Poslanecké sněmovně je dobrá proto, aby Babiš mohl „očistit své jméno“.

Podle Mynáře Zemana mnohem více zajímá, co bude s nezaměstnanými horníky OKD, než kauza Čapího hnízda, která je podle něj „marginální“.

„Znovu říkám, mám informace o tom, že pan prezident byl informován panem Babišem a pan prezident byl uspokojen tím vysvětlením,“ řekl Mynář a dodal, že Babiš detaily oznámí na mimořádné schůzi 23. března.

Podle Mynáře je kauza Čapího hnízda „lehce vysvětlitelná“, sám se se svými zkušenostmi ohledně neudělení bezpečnostní prověrky do Babišovy pozice dokáže vcítit.

Mynář však neví, zda by na návrh premiéra Zeman Babiše odvolal, pokud by se prokázalo, že se dopustil podvodu.

Na otázku ohledně jeho bezpečnostní prověrky dodal Mynář, že se celou situaci „pokusí znovu vysvětlit“. Dodal, že není nutné mít bezpečnostní prověrku pro výkon jeho činnosti. „To, že nemám prověrku na stupeň přísně tajné, mě hendikepuje v tom, že si nepřečtu dva až tři materiály v průběhu roku.“

Na otázku, proč tedy vůbec o prověrku žádal, odmítl Mynář odpovědět.

„Já jsem velmi rád, že je prezident mým přítelem a já jsem jeho,“ řekl Mynář a dodal, že je důležité být obklopen přáteli. Rozhodně však neplánuje po konci návštěvy čínského prezidenta v Praze ve funkci skončit. Skutečnost, že nemá prověrku, mu nikdy nebránila v práci, pouze vyvolávala reakce ze strany médií.

„Tahleta návštěva je zcela výjimečná,“ řekl Mynář a dodal, že se na návštěvu čínského prezidenta velmi těší. „Z bezpečnostního hlediska je to srovnatelné s návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy.“

Návštěvu čínského prezidenta vidí jako ohromnou poctu a Česká republika z jeho pohledu nijak Číně nepoklonkuje. O problematice lidských práv se ale Zeman se Si Ťin-pchingem zřejmě bavit nebude. Protesty lidskoprávních aktivistů však nijak návštěvu čínského prezidenta neohrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…