Němci bez jídla! Protestující farmáři vytáhli hodně vysokou kartu. Z toho mrazí

13.01.2024 11:42

Předseda Bavorského svazu zemědělců Günther Felßner po týdenním protestu německých zemědělců pohrozil blokováním dodávek potravin. Spolkovou vládní koalici v čele s kancléřem Olafem Scholzem (SPD) vyzval, ať dělají „lepší politiku“, nebo ať lepší politice uvolní místo. Protesty v Norimberku podpořil bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU).

Němci bez jídla! Protestující farmáři vytáhli hodně vysokou kartu. Z toho mrazí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Protest německých zemědělců

Protesty německých zemědělců trvají již několik dní. Kvůli chystanému snížení dotací na zemědělskou naftu a konci úlev zemědělci blokují dopravu na celé řadě silnic a dálnic. Podle odhadu německého předsedy Svazu zemědělců v Bádensku-Württenbersku Joachima Rukwieda první den protestů na silnicích blokovalo dopravu až 100 tisíc farmářů s traktory.

Následovat mohou ještě tvrdší protesty proti daňovým plánům spolkové vlády kancléře Olafa Scholze (SPD). Bavorský svaz zemědělců nyní uvažuje, jak informoval německý deník Bild, že zablokuje dodávky potravin v Německu.

„Zatím jsme se zdrželi blokování infrastruktury, například dodávek potravin. Ale nenecháme si jen tak vytáhnout z kapes několikaměsíční příjmy,“ řekl Felßner listu Ausburger Allgemeine.

Spolková vláda již některé své plány na škrty stáhla, to ovšem zemědělcům nestačí. „Svou činnost ukončíme teprve tehdy, až budou stažena obě opatření – daň z motorových vozidel a zrušení dotace na zemědělskou naftu,“ prohlásil Felßner. Dále vysvětlil, proč je zemědělská nafta pro bavorské zemědělce důležitá. „Pro zemědělský podnik s plným pracovním úvazkem znamená vrácení zemědělské nafty příjem za jeden až dva měsíce, což je pro můj podnik 4500 eur (cca 111 tisíc korun) ročně,“ vysvětlil předseda bavorského svazu.

Magazín Focus uvedl, že jeden statek v Bavorsku v průměru vydělává až 90 tisíc eur ročně (přes 2,2 milionu korun). Farmy nicméně musí za své pracovníky platit daně a příspěvky na sociální zabezpečení.

V Norimberku včera podle zpravodajské stanice BR24 protestovalo pět tisíc farmářů s přibližně 2500 zemědělských vozidel. Na norimberském Volksfestplatzu Felßsner vyzval vládní koalici Semafor (SPD, FDP, Zelení) k „lepší politice“ a pokud to nepůjde, tak koalice by měla pro lepší politiku „uvolnit místo“.

Felßner se distancuje od extremistů. Zemědělci podle něj nejsou pravicoví, nýbrž jsou „středem populace“. Jeden z farmářů účastnících se protestu v Norimberku pro BR24 nadnesl otázku, která nejvíc trápí německé zemědělce. „Vyplatí se vůbec farmařit i v budoucnu?“

Bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU) s protesty zemědělců souhlasí. „Stojíme za naším zemědělstvím. Úsporné plány koalice Semafor jsou nespravedlivé, nepromyšlené a musí být zcela zrušeny,“ napsal v pátek na sociální síť X. „Naši zemědělci nám poskytují zdravé a regionální potraviny, jsou klíčovými hráči naší země,“ napsal Söder s tím, že už jen proto zemědělci „nepotřebují“ další finanční zátěž.

„Bavorsko je na své zemědělství hrdé. Zemědělci jsou budoucností našeho státu, a proto jsme uzavřeli Pakt o budoucnosti v hodnotě 120 milionů eur. Zavázali jsme se k menší byrokracii a k většímu ocenění. Děkujeme za dnešní pokojné a odhodlané protesty v Norimberku s prezidentem Bavorského svazu zemědělců Güntherem Felßnerem a s ministryní zemědělství Michaelou Kaniberovou,“ poděkoval Söder.

A dodal, že protesty vysílají spolkové vládě silný signál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všechno je promyšlěno?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEisenherz , 13.01.2024 12:31:55
Všechno co fungovalo a funguje je špatné! Proto se od mladých očekává, že půjdou s dobou a budou volit Grüne/Bündnis90, to se taky stalo. Özdemir/Habeck/Bärbock tedy rozdrbalii co mohli a neumí to nikdo dát do pořádku, tak jako u nás. Gregorová/Lipavský/Kolaja/Bartoš/Richterová/Kocmanová/Michálek, jen prudiči za lepší zítřky, bez smyslu pro realitu, žádný koncept jen a jen chuť vše rozdrbat! Ještě jsem nic neviděl a neslyšel co by pocházelo dobrého od již výše jmenovaných. Digitalizace, pusťte nás na ně, pouze floskule a nic za tím!

|  29 |  1

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…