Němci prý špehují Turecko. Už skoro čtyřicet let

23.08.2014 21:05

Německá rozvědka BND provádí špionáž v Turecku již téměř čtyři desetiletí, a to od roku 1976. Napsal to dnes německý časopis Focus. Mluvčí německé vlády zprávu časopisu odmítl komentovat.

Němci prý špehují Turecko. Už skoro čtyřicet let
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

List tak navázal na informace týdeníku Der Spiegel. Ten už před týdnem uvedl, že BND sledovala turecké vládní představitele. Německý velvyslanec v Ankaře byl kvůli tomu již v pondělí předvolán, aby podal vysvětlení, upozornila agentura Reuters. Podle Der Spiegel označil Berlín v roce 2009 dokonce Turecko za hlavní cílovou oblast, která má být pečlivě monitorována.

Zpráva v časopisu Focus tak může ještě více zkomplikovat německo-turecké vztahy. Německý poslanec za konzervativce Hans-Peter Uhl časopisu řekl, že Německo má dost dobrých důvodů k tomu, aby Turecko sledovalo kvůli zločinnosti, jako je pašování lidí a drog či terorismus.

Reuters připomíná, že Německo je v Evropské unii největším obchodním partnerem Turecka, a dodává, že když vypukl skandál kolem sledování Němců americkou tajnou službou, německá kancléřka Angela Merkel prohlásila, že špionáž je mezi přáteli nepřípustná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…